Висшият съдебен съвет реши да отстрани Иван Гешев от позицията

...
Висшият съдебен съвет реши да отстрани Иван Гешев от позицията
Коментари Харесай

С 16 гласа За ВСС реши да уволни Иван Гешев като главен прокурор

Висшият правосъден съвет реши да в профил Иван Гешев от позицията му на основен прокурор с 16 гласа " За " и 4 гласа " Против ".

Оттук нататък предлагането им за освобождение на основния прокурор би трябвало да бъде доказано с декрет от президента Румен Радев, с цел да влезе в действие.

Решението пристигна в края на следващото многочасово съвещание, на което съветът се занимаваше с настояването на четирима души от прокурорската гилдия поради изявлението на Гешев против " политическия отпадък ".

Против гласоподаваха Евгени Иванов и Пламен Найденов от Прокурорската гилдия, както и Вероника Имова и Олга Керелска от квотата на съдиите.

За разлика от останалите обаче Олга Керелска даде глас " срещу " не тъй като счита, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите, а поради подозренията за политически зависимости на самите членове на Висш съдебен съвет, които го избраха, а след това и желаеха да уволнят.

" За никого не е загадка, че той беше определен със сериозната поддръжка на две политически сили. Политическите сили ще се сменят, само че с това гласоподаване няма да допринесем по никакъв метод за изясняване на нещата и за изчистване, катарзис или както го наречете ", сподели тя директно преди вота.

Гласуването стана няколко часа откакто самият основен прокурор и юристът му напуснаха залата с обяснението, че той би трябвало да пътува за Страсбург, където във вторник има срещи с евродепутати.

Не беше признато предлагането на ръководителя на Върховен касационен съд Галина Захарова съвещанието да се отсрочи за четвъртък, когато се очакваше той да се върне в България. ()

" Моето персонално мнение не се е изменило, считам, че Висш съдебен съвет позволи неточност, прибързвайки с решаването на въпроса всъщност. Повярвайте ми, сътрудници, също така какво се взема решение има голямо значение събитието и по какъв начин се взема решение - видимост, бистрота и предсказуемост на крайния излаз от производството ", сподели тя.

Самата Захарова акцентира, че фразата за " политическия отпадък " не е инцидентно изпусната фраза, а " нахален израз, който по начало не би следвало да е характерен за никой от магистратите, изключително от страна на персони, които по силата на позицията си са натоварени с извънредно високи условия за професионални и нравствени качества ".

" Контекстът дава учредения да си създадем извод за мощна политизираност освен на съответната изява, а и на цялостното държание на основния прокурор. Не приказваме за инцидентно прочувствено споделена фраза, приказваме за подредено и проведено държание, което съгласно мен може да бъде окачествено като мощно политизирано ", сподели Захарова.

" Особено рисково и тежко укоримо е, че цялото му държание е ориентирано към постигането на съответна политическа цел. Тук се касае освен превратно практикуване на функционалност, на пълномощия, а до надълбоко нахлуване в политическия живот - и то за жалост със средствата на наказателния развой ", сподели още ръководителят на Върховен касационен съд във връзка задействането на прокуратурата както против депутати, по този начин и против членове на Висш съдебен съвет, които желаеха оставката му.

Не се одобри и друго искане на Олга Керелска, която изиска членовете на Висш съдебен съвет да изслушат незаконния запис от диалог на Гешев с различен правосъден кадровик, в който се изнасят данни за натиска от страна на Бойко Борисов за оставката му и за възможния " заслужен екзит ".

Керелска настояваше този запис да бъде разискван поради съществуването на данни за политическа интервенция в " независимостта " на правосъдната власт със задействането на процедурата за отстраняването му, само че болшинството отхвърли да се занимава с този въпрос.

Подкрепа за нея пристигна и от Галина Захарова (ВКС): " Дължим някакво пояснение на обществото за цялостната поредност на развилите се събития. Трябва да сане ясно на обществото за какво при по-сериозни и по-тежки нарушавания, които са били обект на разискване в предишна процедура против основния прокурор, се действаше по друг метод от този ".

Вместо това се пристъпи към " пледоариите ", в които всички вносители на настояването за отстраняването на Гешев взеха думата.

" Лабилният основен прокурор и прочувствено невъздържаният основен прокурор не е равно на смелия, както той реши да отъждестви ", сподели Георги Кузманов.

Той цитира оценка на езиковеда Диляна Денчева, която дефинира фразата " политически отпадък " като " обидна метафора от провинциално естество ".

" Няма естествен човек, който да не се стресне, само че това не озанчава, че може да излезе пред цялото общество и да изрази прочувственото си позиция. Нормалната човешка реакция допуска да се успокои и тогава да прави обществени изяви ", разгласи той.

Калина Чапкънова разгласи, че съгласно нея Гешев е нарушил правилото на " учтивост и приемливост " от етичния кодекс на магистратите, в който се изисква той да е " почтен, правилен и вежлив, както в работата си, по този начин и в персоналния си живот и да се отнася с почитание към хората като съблюдава техните права и свободи ".

Според Чапкънова - Гешев посочил, че " не може да управлява страстите си и в писмена форма ", тъй като нарекъл процеса във Висш съдебен съвет " политическа поръчка ".

Дълго изявление направи Атанаска Дишева, която е един от най-последователните съперници на Иван Гешев още от избора му за основен прокурор през 2019 година

Дишева поддържаше тезата, че правото на отбрана на Гешев не е нарушено, а в противен случай, той е опитал да злоупотреби с него, като отсрочва непрекъснато процедурата.

Тя разяснява, че правото му на свободно изложение влиза в спор със задължението да пази престижа на правосъдната власт.

" Не го е направил в персонално качество - в случай че го правеше в персонално качество, не би могъл да го направи на брифинг на основния прокурор, не би следвало то да бъде предавано онлайн от всички медии и нямаше да притегли подобен интерес, в случай че това не беше фигурата на основния прокурор ", сподели още тя.

Колкото до коментара на Иван Гешев за " измитане на политическия отпадък ", тя даже типа признаци на тирада на омразата.

" Такъв израз не би следвало да бъде израз в обществено употребяваната тирада на основния прокурор - това значи унищожаване или отпратка и апел към унищожаване на народните представители, които са определени в границите на едни свободни избори. Когато това изказване се прави от основния прокурор, смятам, че има място да се разсъждава дали това изявление не съставлява тирада на омразата. С това изявление се стигматизира една избрана категория от обществото - народните представители. Създава се обеждение за съществуване на орпеделени негативни качества, които да оправдаят общественото говорене на основния прокурор във връзка с тези представители ", сподели още тя.

В поддръжка на Иван Гешев се изрече Вероника Имова от съдийската гилдия.

" Днес сме очевидци на нарушение на конституцията. Мнозинството членове на Висш съдебен съвет сътвориха казус по какъв начин се нарушава конституцията. Обсъждането на настояването всъщност без присъединяване на основния прокурор жестоко нарушиха неговото категорично предпочитание да взе участие в пренията всъщност ", разгласи Имова.

" Ако по този начин правораздавате или прилагате закона, аз твърдо се колебая, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате почитание към институциите, които представлявате. Нашето решение не поставя завършек на тази процедура, а го поставя указът на президента ще носи със себе си една мина, която може да избухне в Конституционния съд с оглед нарушение на съществени конституционни права ", сподели още тя.

Според нея казусът не е в това, че Гешев е използвал " противен и фрапантен " израз, за който даже той сервира опрощение, а на тези, които са се " разпознали " в него.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР