Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния

...
Висшият съдебен съвет избра Георги Чолаков за председател на Върховния
Коментари Харесай

ВСС избра Георги Чолаков за председател на ВАС с 20 гласа „за“

Висшият правосъден съвет избра Георги Чолаков за ръководител на Върховния административен съд. Той получи 20 гласа „за“ при нужни 17, с цел да бъде определен. Другият претендент – Соня Янкулова получи 5 гласа „за“.

Съдия Георги Чолаков има общ юридически стаж над 25 години, от които над 10 години в органите на правосъдната власт. От 2012 година е арбитър във Върховен административен съд, а от 01.07.2013 година и към сегашния миг е ръководител на поделение във Върховен административен съд. Бил е арбитър и заместник-председател на Административен съд – Сливен, ръководител на Районен съд – Сливен, арбитър и ръководител на Районен съд – Котел.

В ревюто си пред правосъдните кадровици Чолаков подчертава върху нуждата от възстановяване на връзката със законодателната власт; повишение квалификацията на правосъдните служители; интензивно използване на медиацията; по-добра и качествена тълкувателна активност, въвеждане на електронна система за гласоподаване, която да улесни работата при приемане на тълкувателни решения; възстановяване на битовите условия в съда.

По отношение на информационната политика на Върховен административен съд той съобщи, че е от извънредно значение да има изясненост и бистрота за активността на съда, което ще докара до възстановяване на имиджа на Върховен административен съд и доверието на обществото. Ако бъде определен на поста, Чолаков има концепция за установяване на арбитър, който да показва справедлива информация пред медиите за съда, правене на електронен бюлетин, образование по информационни умения за съдиите и правосъдните чиновници. Той уточни нуждата от осъществяване на Ден на отворените порти, като обществена самодейност, ориентирана към обществото, усилване на работата със студентите, академичната общественост, медиите и Неправителствени организации, както и осъществяване на регулярни срещи с публицисти.

В Концепцията се арбитър Чолаков споделя, че ролята на ръководителя на Върховен административен съд е „ да предизвиква и поддържа управленията на административните съдилища в основаването и одобряването на положителни управнически практики и обезпечаване на високо качество на правосъдния развой “.

Натовареността на магистратите във Върховен административен съд бе посочена като предпочитан проблем, който може да бъде решен посредством законодателна смяна за понижаване броя на делата, обсъждани в съда, в това число посредством командироване на съдии.

Назначението се прави с декрет от президента.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР