Висшият избирателен съд на Бразилия даде на бившия президент Жаир

...
Висшият избирателен съд на Бразилия даде на бившия президент Жаир
Коментари Харесай

Разследват Болсонаро за опит за преврат

Висшият изборен съд на Бразилия даде на някогашния президент Жаир Болсонаро три дни, с цел да изясни наличието на проектодекрет, който инсценира държавен прелом, открит в резиденцията на някогашен министър, заяви Си Ен Ен.

Срокът беше избран в решение на съдията от изборния съд Бенедито Гонсалвеш от понеделник, който разпореди включването на документа в следствието против Болсонаро за хипотетична корист с власт по време на акцията за президентските избори през октомври.

Спорният текст съставлява план на декрет, който би разрешил на Болсонаро да вкара изключително състояние, с цел да се намеси във висшия изборен съд и да анулира резултата от изборите на 30 октомври, на които той беше надвит от Луис Инасио Лула да Силва.

Документът е открит от Федералната полиция в резиденцията на Андерсон Торес, който е министър на правораздаването на Болсонаро и е арестуван от събота по обвиняване в хипотетично безучастие, защото е отговарял за сигурността в Бразилия, когато хиляди радикали нахлуха в централите на президентството, Конгреса и Върховния съд.

Федералният висш съд включи Болсонаро и в листата на лицата, разследвани за насилствените събития от 8 януари, като уредник и подстрекател на нападенията, осъществени от екстремисти против трите управляващи в Бразилия.

Бившият президент, който сега се намира в Съединените щати, е обвинен, че е подтикнал поддръжниците си да нахлуят и да разрушат седалищата на Народното събрание, президентството и Върховния съд на 8 януари.

Като основа за настояването си прокурорите от неотдавна образуваната група за битка с антидемократичните дейности показват видео, оповестено от Болсонаро два дни след безредиците. Във видеото се твърди, че президентът Лула да Силва не е определен от гласоподавателите, а посочен от Върховния съд и бразилската изборна комисия.

Освен това видео до момента Болсонаро се въздържа от мнения на изборите след изборната си загуба на 30 октомври. Той обаче преди вота неведнъж изрази подозрение в надеждността на системата за електронно гласоподаване в страната, а след изборите внесе искане за анулирането на милиони гласове, подадени посредством машините. Също по този начин някогашният президент по този начин и не призна изборното си проваляне.

Ако бъде открито, че Болсонаро е виновен за политическа корист и потребление на публични медии в интерес на акцията, изборният съд може да го осъди на политическа дисквалификация за период от минимум 8 години.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР