Висшият американски дипломат Антъни Блинкен се срещна с владетеля на

...
Висшият американски дипломат Антъни Блинкен се срещна с владетеля на
Коментари Харесай

Палестинците се надяват на примирие след посещението на Блинкен

Висшият американски посланик Антъни Блинкен се срещна с владетеля на Саудитска Арабия в понеделник по време на визитата си в Близкия изток, оповестява „ Агенция Ройтерс “. Палестинците се надяват да сключат помирение преди възможна опасност от израелско нахлуване над Рафах , граничен град, където се укрива към половината от популацията на Ивицата Газа .

Държавният секретар на Съединени американски щати дойде в Рияд като начало на първото си посещаване в района, откогато Вашингтон направи предложение за ходатайство с присъединяване на Израел за първото удължено преустановяване на огъня от началото на войната.

Срещата на Блинкен със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман продължи към два часа. Говорителят на Държавния департамент Матю Милър съобщи, че Блинкен и престолонаследникът са разискали районна съгласуваност за реализиране на „ дълготраен край “ на рецесията . В изказване Милър продължи:

„ Министърът акцентира смисъла на задоволяването на филантропичните потребности в Газа и предотвратяването на по-нататъшното разпространяване на спора. “

Блинкен не отговори на въпросите на кореспонденти на път за хотела си.  Предложението за преустановяване на огъня , предадено на Хамас предходната седмица от катарски и египетски медиатори , чака отговор от екстремистите, които споделят, че желаят повече гаранции , че ще бъде комплициран завършек на четиримесечната война .

„ Невъзможно е да се каже дали ще реализираме пробив и още повече по кое време бихме постигнали това “ , призна почитан американски чиновник пред кореспонденти по време на полета за саудитската столица. Той беше сбит:

„ В момента топката е в полето на Хамас. “

Блинкен също цели да завоюва поддръжка за проектите на Съединени американски щати за това, което ще последва едно помирение: възобновяване и ръководство на Газа и в последна сметка за палестинска страна – която Израел в този момент отхвърля като допустима развръзка – и арабските страни да възстановяват връзките си с Израел. Вашингтон също по този начин се стреми да предотврати по-нататъшна ескалация на други места в Близкия изток след дни на въздушни удари на Съединени американски щати против проирански въоръжени групи в района.

Милър добави, че Блинкен и престолонаследникът са разискали незабавната нужда от понижаване на районното напрежение .

В Лондон английският министър на защитата Грант Шапс разяснява пред Народното събрание, че въздушните удари са изчерпали способността на йеменските хути да нападат корабите в Червено море , само че опасността „ не е изцяло снижена “.

„ До цялостна победа “

Израел заплаши с ново сухопътно нахлуване против Рафах , дребен град на южната граница с Египет , където в този момент живеят над половината от 2,3-милионното население на Газа, най-вече в спонтанни палатки. По време на визитата си на войските в понеделник израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че израелските сили са умъртвили или ранили повече от половината от бойните сили на Хамас и ще продължат до цялостна победа .

Високопоставеният чиновник на Хамас Сами Абу Зухри отхвърли изказванията на Нетаняху като ги дефинира по следния метод: „ играе на заблудени победи “ в лицето на продължаващата опозиция .

Предложението за преустановяване на огъня, както е разказано от източници, близки до договарянията, планува помирение от най-малко 40 дни , когато екстремистите ще освободят цивилни измежду останалите заложници , които държат, последвано от по-късни етапи за предаване на бойци и тела. Единственото помирение до момента беше през ноември и продължи една седмица.

Ето какво разяснява 35-годишният татко на четири деца Ямен Хамад, посредством приложение за известия в учебно заведение на Организация на обединените нации в Деир ал-Балах в централна Газа:

„ Искаме войната да свърши и желаеме да се върнем вкъщи, това е всичко, което желаеме на този стадий. “

Районът е един от дребното, където израелските танкове към момента не са навлезли, и е задръстен от десетки хиляди разселени фамилии .

„ Всичко, което вършим, е да слушаме новините посредством дребни радиостанции и да преглеждаме интернет в търсене на вяра. Надяваме се, че Блинкен ще каже на Нетаняху, че е задоволително, и се надяваме решението на нашите фракции да бъде в най-хубавия интерес на нашите хора. “

Битка в Хан Юнис, град Газа

Израелските танкове напредват от две седмици в Хан Юнис . Боевете се възобновиха и в град Газа в северната част на линията, в региони, които Израел сподели, че е завладял през първите два месеца на войната. А в понеделник израелските военни оповестиха, че техните сили са умъртвили десетки палестински бойци в северната, централната и южната част на Газа през последните 24 часа.

С рухването на нощта жителите на Хан Юнис споделиха, че израелските танкове са засилили обстрела към болница Насър , най-голямото функциониращо здравно заведение на юг, подпалвайки някои къщи. Палестинското общество на Червения полумесец заяви, че към 8000 разселени хора са били евакуирани от централата му в Хан Юнис и болничното заведение Ал-Амал след две седмици, обградени от израелски войски. В болничното заведение са останали единствено 40 възрастни хора, към 80 пациенти и 100 души административен и медицински личен състав.

Палестинците описаха тежки боеве в град Газа , изключително в региони покрай брега на Средиземно море, подложени на бомбардировка от израелски военни кораби. UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинците, заяви, че ескорт с храна , пътуващ натам, е бил обстрелян , макар че никой не е ранен. Организацията, източник на сериозна помощ, сподели още, че може да бъде принудена да приключи интервенциите си в района този месец, откакто донорите отдръпнаха финансиране заради израелски обвинявания, че някои от нейните чиновници са взели участие в офанзивата на 7 октомври от бойци на Хамас, която форсира войната. UNRWA обобщава, че е работила бързо, с цел да уволни някои свои чиновници, откакто е била известена за обвиняванията на Израел.

В понеделник генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че е назначил някогашния френски външен министър Катрин Колона да управлява самостоятелен обзор на обвиняванията.

Властите в Газа настояват, че повече от 27 000 палестинци са били доказани като убити при нападението на Израел, като се притесняват, че хиляди други не са открити измежду руините. Израел твърди, че 226 негови бойци са били убити в неговата атака, почнала откакто 1200 души бяха убити и 253 заложници бяха хванати на 7 октомври.

Войната в Газа провокира принуждение в окупирания от Израел Западен бряг , където палестинците също се стремят към държавност. В понеделник израелската полиция заяви, че служители на реда са умъртвили мъж с нож, който се е опитал да ги нападне покрай Маале Адумим, огромно населено място на Западния бряг. Официалната палестинска осведомителна организация WAFA заяви, че при случая е умрял 14-годишен палестинец .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР