Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка

...
Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни действия във връзка
Коментари Харесай

Европейската прокуратура започна разследване на есемесите на Фон дер Лайен с Pfizer

Висши европейски прокурори проверяват изказвания за незаконни дейности по отношение на договарянията за ваксини сред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на Pfizer, съгласно представител на прокуратурата в Лиеж, предава европейската редакция на.

Следователи от Европейската прокуратура (EPPO) през последните месеци поеха работата от белгийските прокурори, проверяващи Фон дер Лайен за " интервенция в обществени функционалности, заличаване на SMS, корупция и спор на ползи “, съгласно правни документи. Въпреки че прокурорите на Европейската прокуратура проверяват хипотетични закононарушения, към момента никой не е упрекнат във връзка със случая.

Първоначално следствието беше намерено от белгийските правосъдни управляващи в град Лиеж при започване на 2023 година след наказателна тъжба, подадена от локалния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се причислиха унгарското и полското държавно управление – макар че последното е в развой на отдръпване на жалбата си след успеха на изборите от проевропейско държавно управление, водено от Доналд Туск.

Жалбата на Балдан беше съсредоточена към хипотетична замяна на текстови известия сред фон дер Лайен и шефът на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата договорка за ваксини в Европейски Съюз в разгара на пандемията от Covid-19, в спекулация, наречена Pfizergate.

New York Times, който първи разкри, че размяната е станала, до момента в който двамата водачи са уговаряли изискванията на договорката, стартира редом дело против Комисията, откакто тя отхвърли да разкрие наличието на известията след искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура в този момент проверява случая, рискува да сложи спомагателен надзор върху ролята на ръководителя на Комисията в мега договорката за ваксини, чиято приблизителна стойност е над 20 милиарда евро. Европейската прокуратура управлява общоевропейски следствия на финансови закононарушения и на доктрина може да конфискува телефони и други материали от офиси на Комисията или в други страни в Европа, като родната Германия на Фон дер Лайен.

Развитието идва в внимателен миг за нея, до момента в който тя се пробва да бъде излъчена за втори мандат отпред на Европейската комисия.

Брюксел към този момент отхвърля да разкрие наличието на текстовите известия или даже да удостовери съществуването им.

Сделката, контрактувана в разгара на пандемията през 2021 година, в началото се разглеждаше като успех за Фон дер Лайен. Но самото количество закупени ваксини от този момент повдигна въпроси, като POLITICO разкри в края на предходната година, че има пропилени дози за минимум 4 милиарда евро. Оттогава договорът за имунизацията с Pfizer бе предоговорен.

Активисти за бистрота и някои политически съперници се пробваха да окажат напън върху Комисията да разиска случая, само че Фон дер Лайен до момента избягваше да приказва за него. В отговор на пряк въпрос, заложен й от POLITICO по отношение на изчезналите текстови известия, Фон дер Лайен сподели: " Всичко належащо за това беше казано и разменено. И ще чакаме резултатите ".

През 2022 година EPPO разгласи, че преглежда по-общо доставките на ваксини в Европейски Съюз, само че това е първият път, когато службата е категорично обвързвана с Pfizergate.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР