Висши длъжностни лица от САЩ, Европейския съюз и Русия са

...
Висши длъжностни лица от САЩ, Европейския съюз и Русия са
Коментари Харесай

САЩ, Русия и ЕС са провели секретни преговори за Нагорни Карабах преди атаката на Азербайджан

Висши длъжностни лица от Съединени американски щати, Европейския съюз и Русия са провели секрети договаряния в Истанбул за обстановката в Нагорни Карабах преди началото на последната военна интервенция на Азербайджан в района. Те са се състояли на 17 септември, написа Politico, представено от " Фокус ".

Както разкри почитан посланик пред изданието, договарящите са желали да окажат напън върху Баку да приключи деветмесечната обсада на Нагорни Карабах и да отвори кулоар за конвои с филантропична помощ от Армения.

Според източника главната тематика на диалога е била по какъв начин да се обезпечи прекосяването на камиони в района, както и доставката на храна и гориво на към 100 хиляди поданици.

Според Politico Съединените щати са били показани на срещата от старшия консултант на Вашингтон за договарянията в Кавказ Луис Боно, Европейският съюз е бил показан от Тойво Клаар, а Русия е изпратила специфичния президентски делегат за връзките сред Армения и Азербайджан Игор Ховаев.

На 19 септември азербайджанските управляващи оповестиха местна интервенция в Карабах. Баку очерта задачата на интервенцията като потушаване на " огромни провокации “, разоръжаване и евакуиране на части на арменската войска от територията на района.

Ден по-късно сред страните беше реализирано съглашение за преустановяване на огъня.

На 28 септември ръководителят на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа декрет за преустановяване на съществуването на Република Нагорни Карабах от 1 януари 2024 година

Над 100 000 от общо 120-хилядното арменско население на района избягаха в Армения.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР