Висше училище по мениджмънт (ВУМ) организира Международна конференция, която ще

...
Висше училище по мениджмънт (ВУМ) организира Международна конференция, която ще
Коментари Харесай

Международна конференция обсъжда гастрономическите традиции в Черноморския регион

Висше учебно заведение по мениджмънт (ВУМ) провежда Международна конференция, която ще прегледа традициите в производството на селскостопански храни и артикули на 5 черноморски страни и надлежно, ще разиска капацитета им за обезпечаване на локален и районен напредък.

Форумът ще се организира на 28 април (четвъртък) в конферентната зала на ВУМ (гр. Варна, ул. Оборище 13А, ет. 4), с начален час на регистрацията 9,30 ч.

Основен фокус на събитието са известните в последно време " географски означения за генезис “ или знаците на Европа за качествени храни и питиета. Символите " предпазено географско напътствие “, " предпазено название за генезис “ и " храни с обичайно характерен темперамент “ целят да подчертаят характерното ноу-хау, достоверността и присъщите агроекологични условия, съдействали за производството и уникалността на даден артикул или храна. Тези знаци дават редица изгоди, както за приходите на самите производители, по този начин и за общественото и икономическо развиване на тяхната общественост. Те основават и условия за промотиране на културното завещание на съответната страна.

Официален старт на конференцията ще даде Заместник ректора по научноизследователската активност на ВУМ – проф. Станислав Иванов и представител на Министерството на вътрешните работи (сектор Македония и Тракия) на Република Гърция – Анастасиос Зафейридис. Към тях ще се причисли и Иво Христов – член на Европейския парламент, който в свое видео-обръщение ще приветства участниците и ще показа европейската политика за качество и предназначението на географските инструкции. 

Същинската част на разискването ще бъде сложено от представянето на политиките за качество на селскостопански артикули и храни в България, което ще направи персонално Георги Събев – политически консултант в Европейския парламент, някогашен заместител министър на земеделието в два служебни кабинета и основател на Националната стратегия за локални обичайни и районни обичайни артикули. Потенциалът и устойчивостта на българските храни и селскостопански артикули ще бъде по-обстойно прегледан в презентацията на специалистите от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките (ИБЕИ – БАН) и в представянето на Добруджанския аграрни институт – гр. Генерал Тошево на тематика " Местните обичайни, подценявани и нововъведени зърнени култури като източник на храна “.

В рамките на форума ще бъдат поредно прегледани националните системи за обичайни храни на Гърция, Румъния, Молдова и Украйна, като участващите специалисти ще опишат, както за достиженията си по придобиване на географски означения за генезис, по този начин и за вероятностите и провокациите в тази посока.

Обсъждането на тематики от съвместен интерес и обмяната на хрумвания сред участниците в семинара ще се случи в границите на заключителната кръгла маса.

Международната конференция се провежда в границите на план LOC FOOD: “Местно развиване и трансгранично съдействие за промотиране на обичайни селскостопански артикули и храни “ под егидата на Годишната интернационална научна конференция на Висше учебно заведение по мениджмънт и Регионален научен център на Българска академия на науките – Добрич. Лекторите и участниците в събитието ще имат опция да показват свои публикации за издание в годишника на ВУМ – индексирано научно издание.

Събитието е отворено за всички с интерес от тематиката и присъединяване в него е изцяло гратис.

Поради ограничавания брой места е нужна предварителна регистрация ТУК!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР