Висшата избирателна комисия на Турция обяви днес окончателните листи на

...
Висшата избирателна комисия на Турция обяви днес окончателните листи на
Коментари Харесай

Обявиха окончателните кандидатски листи за местните избори в Турция

Висшата изборна комисия на Турция разгласи през днешния ден окончателните листи на претендентите на партиите и самостоятелните претенденти, които ще вземат участие в локалните избори на 31 март, оповестява държавната телевизия ТРТ Хабер.

На 20 февруари, в сходство с изборния календар, политическите партии и самостоятелните претенденти внесоха своите листи за претендентите за кметове в окръжните и градските изборни препоръки.

Окончателните листи на утвърдените претенденти бяха оповестени и разлепени през днешния ден в постройките на съответните изборни препоръки.

Според изборните правила, в случай че даден претендент се отдръпна след оповестяването на окончателните листи, неговият отвод няма да бъде взет под внимание. Оттеглянето ще влезе в действие единствено в случай че претендентът бъде определен, а неговото място ще бъде заето от идващия претендент, получил най-вече гласове на локалния избор. Същите условия важат и при възможна гибел на претендента, получил най-висока поддръжка.

Днес ще стартира отпечатването на бюлетините. След привършване на процеса, отпечатаните бюлетини ще бъдат изпратени до Председателите на съответните изборни препоръки. 

В конкуренцията за ръководство на столичната община Анкара ще вземат присъединяване 19 претенденти на политически партии и петима самостоятелни.

Двамата съществени съперници за кмет на Анкара са претендентът на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Тургут Алтънок и претендентът на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Мансур Яваш. 

По предварителни данни на Анадолската организация на идните локални избори ще вземат участие със свои претенденти 35 политически партии.

Сред претендентите за кметове на огромните общини има 26 сегашни депутати, четирима от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), седем от Добра партия, по пет от главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и Партията на щастието, показва още АА, представено от Българска телеграфна агенция.

Най-голям е броят на претендентите за кмет на Голямата община на Истанбул - претенденти на 22 политически партии и 30 самостоятелни. Надпреварата за кмет на многомилионния град ще бъде главно сред претендента на НРП и сегашен кмет на Истанбул Екрем Имамоглу и кандидада на ПСР Мурат Курум. 

На 31 март т.г. турските жители ще гласоподават за локални органи на властта във всичките 81 окръга на страната, само че горещата конкуренция ще бъде в основните градове – Анкара и Истанбул. Именно там ръководещата ПСР има за цел да си върне ръководството от главната опозиционна партия (НРП), която победи в тези градове на изборите през 2019 г. 

Загубата на Истанбул бе огромен удар за ПСР и персонално за президента на Турция Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва, някогашен истанбулски градоначалник, който постоянно цитира максимата “който владее Истанбул, владее Турция ”, означават локалните медии.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР