Висша талибанска делегация посещава провинция Херат в Западен Афганистан след

...
Висша талибанска делегация посещава провинция Херат в Западен Афганистан след
Коментари Харесай

Високопоставени талибански служители посещават села, засегнати от земетресение, което уби най-малко 2000 души

Висша талибанска делегация посещава провинция Херат в Западен Афганистан след мощното земетресение, което умъртви в минимум 2000 души и сринаха цели села

От РАХИМ ФАЙЕЗ Асошиейтед прес 9 октомври 2023 година, 3:58 ч. Земетресение, което умъртви минимум 2000 души през уикенда и срина цели села, се споделя в изказване.

Трусът с магнитуд 6,3 в събота удари гъсто обитаем регион в Херат и беше последван от мощни вторични земетресения в това, което беше един от най-смъртоносните земетресения, връхлетяли страната от две десетилетия.

Назначеният от талибаните вицепремиер по икономическите въпроси Абдул Гани Барадар и неговият екип ще посетят засегнатия от земетресението район в понеделник, с цел да обезпечат „ незабавна филантропична помощ ” и подсигурява „ заслужено и тъкмо систематизиране на помощта ”, се споделя в изказване от столицата Кабул.

Трусът също хвана стотици в капан и хората копаеха с голи ръце и лопати, с цел да извадят жертви - и мъртви, и живи - отдолу под руините. Властите споделиха в понеделник, че към момента чакат настояща информация за последните жертви от Херат.

Геоложката работа на Съединени американски щати сподели, че епицентърът на труса е бил на към 40 километра (25 мили) северозападно от град Херат, столицата на провинцията. То бе последвано от три доста мощни вторични труса с магнитуд 6,3, 5,9 и 5,5, както и по-малки земетресения.

Глобалният отговор на земетресението в Афганистан е муден, като огромна част от света е внимателен да се занимава директно с талибанското държавно управление и се концентрира върху смъртоносната ескалация сред Израел и палестинците след изненадващото нахлуване от бойци от Газа в събота, оставило повече от 1100 жертви в борбите до момента и хиляди ранени и от двете страни.

Хуманитарни организации и неправителствени групи приканиха интернационалната общественост да излезе напред, само че единствено няколко страни обществено предложиха поддръжка, в това число прилежащ Китай и Пакистан.

Групата за помощ CARE USA — член на чадъра на CARE International — сподели в изказване, че земетресението е блъснало в миг, когато Афганистан към този момент е бил изправен пред тежко филантропична рецесия, която беше доста незадоволително финансирана, до момента в който потребностите нарастват бързо.

Бързо наближаващата зима, съчетана с това ново злополучие, евентуално ще изостри съществуващите провокации и прави още по-трудно хората да посрещнат главните си потребности, като подобаващ заслон, храна и медикаменти, се споделя в него.

„ CARE е надълбоко тъжен от опустошително земетресение, което удари западната провинция Херат ", сподели Решма Азми, заместник-директор на групата за Афганистан. „ Това се случва по-малко от седем месеца откакто друго мощно земетресение удари страната, оставяйки хиляди бездомни и разселени. “

Азими имаше поради земетресението с магнитуд 6,5 през март, което удари огромна част от Пакистан и прилежащ Афганистан. Също по този начин, земетресение удари Източен Афганистан през юни 2022 година, поразявайки кръстосан, планински район, унищожи каменни и тухлени домове и умъртви минимум 1000 души.

„ Ситуацията е по-лоша, в сравнение с си представяхме с хората в опустошените села, които към момента обезверено се пробват да спасят оживелите отдолу под руините с голи ръце ", сподели World Vision, световна благотворителна организация.

< p class= " Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv " > Подкрепления от Кабул дойдоха в неделя, само че в региона на земетресението има единствено една държавна болница.

“ Нашите сътрудници и техните фамилии се оправят с това опустошаване в родните си градове, само че все пак ние отговаряме с всичко, което имаме “, сподели Таминдри де Силва, началник на афганистанския офис на благотворителната организация. „ Хората се нуждаят от незабавна здравна помощ, вода, храна, заслон и помощ, с цел да останат в сигурност. Моля, бъдете с нас, до момента в който реагираме. “

Десетки екипи се качиха да оказват помощ в избавителните интервенции, в това число от военни и организации с нестопанска цел. Irfanullah Sharafzai, представител на Афганистанското сдружение на Червения полумесец, сподели още повече от 20 екипа бяха на място в понеделник и сътвориха краткотраен лагер за разселените.

В прилежащ Пакистан държавното управление организира особено съвещание за обзор на помощта за Афганистан, в това число екипи за помощ, хранителни артикули и медикаменти, както и палатки и одеяла.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР