Висш турски съд спря финансирането на главната прокюрдска партия заради

...
Висш турски съд спря финансирането на главната прокюрдска партия заради
Коментари Харесай

Турски съд спря финансирането на главната прокюрдската партия

Висш турски съд спря финансирането на основната прокюрдска партия поради хипотетични връзки с тероризма. Решението на съда лишава Народнодемократическата партия (НДП) - втората по величина опозиционна група в Народното събрание - от основен източник на доходи в навечерието на парламентарните избори, които би трябвало да се проведат през юни, заяви Агенция Франс Прес.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган упреква партията, че е политическо крило на неразрешени бойци, които от десетилетия водят въстание против турската страна. HDP отхвърля формалните връзки с бойците и упреква държавното управление, че се е насочило към партията поради мощната ѝ съпротива против Ердоган.

Бъдещето на HDP може да изиграе значима роля при определянето на триумфа на Ердоган на парламентарните и президентските избори, които в този момент съставляват едно от най-тежките провокации за неговото ръководство.

Главният прокурор Бекир Сахин би трябвало да показа причините си пред съда във вторник. След това съдът ще има опция да разпусне партията или да забрани някои от нейните членове.

Турските медии оповестяват, че тази година партията е трябвало да получи 539 млн. лири (29 млн. долара) финансиране от държавната хазна. Говорител на партията HDP съобщи пред Агенция Франс Прес, че единственият различен източник на доходи на партията са даренията от поддръжници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР