Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки

...
Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки
Коментари Харесай

ДПС представи идеите си за промяна в Конституцията първо в Брюксел

Висш съвет на съдиите и Висш съвет на прокурорите, всеки от които да се състои от 13 души, основният прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд и министърът на правораздаването, които сега са членове по право на Висш съдебен съвет, да не вземат участие в двата нови съвета.

Това са измежду предложенията, с които от Движение за права и свободи излизат за смяна на Конституцията. Предложението си Движението показа не в България, а в Брюксел, където на посещаване се намира водачът на партията Мустафа Карадайъ. Именно с партия АЛДЕ и евродепутатите от демократичното семейство, показа първо концепциите на Движение за права и свободи за антикорупционно законодателство в България, правосъдна промяна и господство на закона.

От Движение за права и свободи оферират 7 от членовете във Висшия съвет на съдиите да се избират от съдийската колегия, а 6 от Народното събрание с болшинство от две трети.

В отговор на мненията за потребността от публичен надзор над прокуратурата от Движение за права и свободи оферират шестима от членовете на Висшия съвет на прокурорите да се избират от гилдията им, а 7 - от Народно събрание, още веднъж с болшинство от две трети.

Надзорът по правда да се отнеме от основния прокурор и да се разпореди на съответните по-горни инстанции на прокуратурата.

От Движение за права и свободи плануват и специфичен орган - Висш съвет на магистратите, който да се занимава с бюджета и стопанската активност в системата.

Движение за права и свободи оферират и Инспекторатът на правосъдната власт да се раздели на съдийски и прокурорски, като още веднъж членовете му се избират с болшинство от две трети.

Движение за права и свободи вкарва и фигурата на проверяващия прокурор за основния прокурор. За другите двама огромни в правосъдната система - ръководителя на Върховен касационен съд и ръководителя на Върховен административен съд, следствието може да се организира от прокуратурата. От Движение за права и свободи считат обаче, че дискомфортът е за основния прокурор, в случай че го проверява зависещ. Затова плануват проверяващият прокурор да е обвинител, определен посредством чоп, чието кариерно развиване не зависи от основния прокурор. И след приключването на следствието този проверяващ прокурор вероятно да премине във Върховния касационен съд, изясни още Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи предлага и въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба. Членовете на Конституционния съд от квотата на Народно събрание също да се избират с болшинство от две трети, а не както сега това става с нормално болшинство.

С поправките в Конституцията Движение за права и свободи взема решение и казуса с двойното поданство, като оферират условието за поданство да отпадне за народните представители и министрите.

От партията напомнят, че тематиката стана настояща, когато актуалният министър-председател беше министър в първото служебно държавно управление на Румен Радев и Конституционен съд образува дело и откри обстоятелството.

От Движение за права и свободи повдигат въпроса и за правото на гласоподаване, който би трябвало да се позволи. В България сега има лишаване на конституционни права посредством закон, като посредством условие за сегашен адрес се лишава въобще правото на глас на български жители на евроизбори и локални избори. От Движение за права и свободи желаят да се запише в Конституцията, че правото на глас не може да се лишава по никакъв метод.

Мустафа Карадайъ показва, че са получили утвърждение на своите хрумвания в Брюксел и в границите на АЛДЕ.

" Остава, когато се върна в България, да потърсим среща с всички останали парламентарни групи, да създадем коментар с всички тях за концепциите, които предлагаме, да чуем и техните, с цел да осъществяваме най-сетне правосъдна промяна, а не да приказваме за правосъдна промяна и да визираме счита на персони ", безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи. Той акцентира, че в случай че партиите в Народното събрание са били откровени в поръчките си за правна промяна, предложенията на Движение за права и свободи ще срещнат поддръжка, тъй като отразяват позиции, декларирани от всички останали сили в Народно събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР