Висш съдебен съвет, сграда, ВСС, табела © Цветелина Белутова Ако

...
Висш съдебен съвет, сграда, ВСС, табела © Цветелина Белутова Ако
Коментари Харесай

Съдии към ВСС: Ако ви е трудно да си вършите работата, оставката е достоен изход

Висш правосъден съвет, постройка, Висш съдебен съвет, табела

© Цветелина Белутова Ако ви е непостижимо да изпълнявате служебните си отговорности, законът и конституцията ви дават опция да напуснете с достолепие като подадете оставка.

Това се споделя на финала на доста остро мнение на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) във връзка вчерашната позиция на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по сигнал против правосъдния състав, постановил единомислещо условно предварително освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман. (Пълния текст на мнението тук.)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Близо седмица членовете на съдийския състав на Софийския апелативен съд, управляван от Калин Калпакчиев, който е и ръководител на Съюза на съдиите в България, Весислава Иванова, някогашен ръководител на ССБ, и арбитър Виолета Магдалинчева, са обект на обществено обругаване, откакто медиите към Делян Пеевски пуснаха партенка, че Магдалинчева е останала на изключително мнение по това дело. Калпакчиев е обект на обиди и закани, идващи в това число и от представители на ръководещата коалиция. Във вторник водачът на " Атака " Волен Сидеров прикани последователите си да разлепят стикери с облика на Калпакчиев из цяла София.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет: Нарушен е салдото

Същия ден съдийската гилдия на Висш съдебен съвет излезе с позиция, гласувана на закрито съвещание (което е необичайно), и в която се декларира, че колегията " споделя чувството " на околните на убития Андрей Монов за " нарушен баланс сред правото и справедливостта ". За юристите сходно изказване е лишено от смисъл.

Като мотив за позицията си съдийската гилдия се базира на " постъпил сигнал от Национален юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изявления на представители на политически партии, академичната общественост, жители и медийни изявления ". Преди това, в продължение на четири дни колегията не излезе със мнение за невижданите по своя мащаб офанзиви против съдии, а разгласи, че изпраща " получения сигнал " за инспекция на Инспектората на Висш съдебен съвет, където да преценяват дали има данни за дисциплинарно произвеждане.

По-късно стана известно, че позицията е гласувана единомислещо от всички присъстващи членове на съдийската гилдия. Отсъствали са единствено Лозан Панов, който е в Люксемберг, Атанаска Дишева и Боян Новански. От съвещанието са излизли и не са дали своят вот Севдалин Мавров и Боян Магдалинчев, като и двамата са се позовали на персонални аргументи.

На процедура съдийската гилдия, вместо да отбрани членовете на състава и да уточни критериите за цивилизован обществен спор, се причисли към общественото им обругаване и " към невиждания политически и публичен напън върху съответен правосъден състав и правосъдната власт като цяло, който безогледно експлоатира по разнообразни аргументи и с разнообразни цели, нещастието на едно българско семейство ", както декларират от ССБ. В позицията на съдийската организация припомня, че в случай че членовете на съвета не могат да си извършват отговорностите си да пазят независимостта и интегритета на съдиите, в това число и от закани за физическа разпра, то тогава законът и конституцията са планували опция за " заслужен излаз " посредством оставка.

" Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства. В тази връзка неприемливо е тъкмо членовете на Висшия правосъден съвет [] да " споделят чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта " по отношение на съответен правосъден акт, изразено от жители, групи от жители или политически партии. Редът за оборване и анулация на правосъдни актове е тъкмо и ясно посочен в закона.

Обсъждането и обоснованата рецензия на правосъдни актове са освен възможни, само че и мечтани в едно демократично общество. От друга страна персоналните нападки и закани към съдията или правосъдния състав, постановил съответния правосъден акт, в това число и за физическа разпра, са безусловно неприемливи. Именно в такива случаи съдията би трябвало да получи безапелационна и твърда поддръжка от призваната по закон да стори това институция – Висшия правосъден съвет, защото единствено по този метод се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда[...] Вместо това българският арбитър получава от Вас явен и безапелационен знак, че в случай че не постановява решенията си в унисон с публичното мнение и желанията на политически партии и съответни техни водачи, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и измъчван, а единствената реакция на Семеен кодекс на Висш съдебен съвет ще бъде подпомагане за дисциплинарното му гонене ", се споделя в мнението на УС на ССБ, подписано от членовете му Красимир Мазгалов, Емил Дечев, Йордан Дамаскинов, Даниела Мавродиева, Вероника Бозова и Петко Петков, само че без подписа на ръководителя Калин Калпакчиев.

Кампания, построена върху лъжи

Цялата акция против съда по този случай е учредена на " справедливи лъжи ", съобщи тази заран в изказване пред бТВ един от членовете на УС на ССБ - арбитър Емил Дечев. Не е правилно, че един от правосъдния състав - Виолета Магдалинчева, е останала на изключително мнение при гласуването на освобождението, само че е значително за какво тази неистина настойчиво се повтаря.

Абсурдно е изказванието, че правосъдният състав е трябвало да се произнесе не се определение, а с решение, което послужи на основния Сотир Цацаров да желае от Върховния касационен съд (ВКС) обновяване на делото и анулация на освобождението. Над 95 % от всички такива каузи, гледани от апелативни съдилища в цялата страна, завършват с избрания, в случай че Цацаров желае обновяване на делото, тъй като не е произнесено с решение - значи би трябвало да изиска обновяване на всички такива избрания във всички апелативни съдилища по същия вид каузи, разяснява арбитър Дечев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР