Висш енергиен съветник на американския президент Джо Байдън призова Русия

...
Висш енергиен съветник на американския президент Джо Байдън призова Русия
Коментари Харесай

САЩ: Русия да достави повече газ в Европа сега, вместо да чака Северен поток 2

Висш енергиен консултант на американския президент Джо Байдън прикани Русия да доставя повече природен газ в Европа в този момент, вместо да чака утвърждение за новия газопровод " Северен поток 2 ". Те би трябвало да създадат това бързо, с цел да се избегне рискът от сериозен дефицит на газ тази зима, съобщи Амос Хохщайн, съветникът на Байдън по световната енергийна сигурност.

" Ако Русия има задоволително газ, с цел да зареди " Северен поток 2 ", както те споделят, това значи, че те имат газ, който може да се доставя през директната система на Украйна, също и по други газопроводи, тъй че те би трябвало да го създадат ", посочи той.

Цените на природния газ в Европа, чието ползване е 90% подвластно от импорт, главно от Русия, са пет пъти по-високи в сравнение с при започване на годината. Изтощените газохранилища през предходната зима не са задоволително запълнени по време на топлите месеци, с цел да е несъмнено, че няма да има недостиг на гориво през новия отоплителен сезон.

Руската държавна компания " Газпром " продължава да доставя газ на европейските си клиенти по дълготрайните контракти, само че не усилва доставките за спотовия пазар, даже и когато цените скочиха внезапно нагоре.

Руският президент Владимир Путин е покрай това да употребява природния газ като политически инструмент, в случай че Русия реши да ограничи износа на гориво за Европа, която страда от енергийна рецесия, съобщи Амос Хохщайн, представен от Ройтерс.

" Мисля, че се доближаваме до тази линия, в случай че Русия в действителност има природен газ за доставка и реши да не го даде, или ще го направи, единствено в случай че Европа се причисли към други претенции, които са изцяло несвързани с газовата рецесия ", сподели пред кореспонденти в понеделник Амос Хохщайн, отговаряйки на запитване дали Путин употребява газа като оръжие.

Хохщайн добави, че цените на газа в Европа са се повишили освен поради събитията в района, само че и от сухия сезон в Китай, който понижи производството на сила от хидроенергийни източници и усили международната конкуренция за природен газ.

И въпреки всичко, до момента в който редица фактори доведоха до европейската газова рецесия, Русия е в най-хубава позиция да се притече на помощ на Европа, сподели още той.

" Според мен няма подозрение и самата Международната енергийна организация удостовери, че единственият снабдител, който в действителност може да направи огромната разлика за европейската енергийна сигурност сега за тази зима, е Русия ", сподели Хохщайн.

Той добави, че Русия може да усили производството на газ нагоре по веригата и би трябвало да го направи бързо посредством съществуващите тръбопроводи.

Путин отхвърля изказванията, в това число на европейски политици и анализатори, че Москва е свила доставките за Европа с политически претекстове – да притисне Европейски Съюз да даде зелена светлина за противоречивия газопровод " Северен поток 2 ". Той сподели, че Русия ще усили размерите толкоз, колкото изискат сътрудниците.

Путин упрекна енергийната политика на Европейски Съюз за рекордно високите цени на газа и съобщи, че Русия може да ускори доставките на газ към Европа тогава,.

Юрий Витренко, ръководителят на украинската държавна енергийна компания " Нафтогаз ", сподели по-рано този месец, че Русия се пробва да изнуди Европа да сертифицира газопровода си " Северен поток 2 ", като поддържа ниски доставки на гориво. Газопроводът, против който Вашингтон се опълчва, тъй като ще заобиколи Украйна, е приключен, само че се нуждае от утвърждения от немските регулатори, с цел да стартира да доставя съветски газ под Балтийско море за Европа.

Процесът по издаването на разрешителни от страна на Германия и Европейската комисия за " Северен поток 2 " евентуално ще продължи до месец март, тъй че в случай че Русия споделя, че може бързо да усили доставките на газ през този газопровод, то тя би трябвало да е в положение да направи това и посредством съществуващите газопроводи, посочи Хохщайн.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР