Високотехнологично проучване разкри нови улики около убийството на фараон, който

...
Високотехнологично проучване разкри нови улики около убийството на фараон, който
Коментари Харесай

3600 г. по-късно аутопсия установи, че египетски фараон е ритуално екзекутиран

Високотехнологично изследване разкри нови улики към убийството на фараон, който е управлявал Египет преди повече от 3000 години, разгласи Министерството на антиките, представено от Агенция Франс Прес.

Таа II Секененра, именуван Храбрия, е от тиванската Седемнадесета династия на Древен Египет, управлявала в Горен Египет по време на Втория временен интервал. Той ръководи единствено към две до четири години сред 1560 или 1558 година пр.н.е.

Press release from the
CT scans of the mummy of the Egyptian King Seqenenre-Taa-II have revealed the circumstances of his death! It would appear he was killed while fighting the Hyksos invaders & his embalmers skillfully concealed his head wounds!
— Nigel J.Hetherington CEO (@Pastpreservers)  В Египет откриха пивоварна на 5000 години
В Египет откриха пивоварна на 5000 години

Произвеждали са бира в Абидос при ръководството на фараона Нармер към 3100 година прочие н. е.

Той е водил египетската войска против хиксосите - група азиатски племена, която нахлува в Древен Египет.

Тялото на Таа II Секененра е подложено на рентген през 60-те година на предишния век, който е разкрил, че по главата има рани , които са добре прикрити от балсаматорите. Тогава се допускаше, че може да е погубен или от пратени убийци, или да е бил хванат и ритуално екзекутиран от хиксоския цар.

Но след осъществяване на компютърна томография и основаване на 3D изображения археолозите Захи Хавас и професорът по радиология от Университета на Кайро Сахар Салим са заключили, че фараонът е погубен при " ритуална екзекуция " , откакто е бил покорен на бойното поле.

Томографията разкрива детайлности за нанесените рани по глава , в това число за рани, които не са били откривани при предходни проучвания и които ловко са били скрити от балсаматорите, се споделя в известие на египетското ведомство.
 Египет с нова археологическа находка
Египет с нова археологическа находка

Държавата е разкрила повече от 50 саркофага в погребални камери

След това учените са проучили тези пострадвания и другите оръжия на хиксосите, изложени в Египетския музей в Кайро.

Деформираните ръце на мумията подсказват, че Таа II Секененра може да е бил хванат на бойното поле и ръцете му са били завързани зад тила, с цел да не отклонява удари по главата , се споделя още в известието.

Резултатите от изследването са оповестени във Frontiers of Medicine. Разкрива се още, че сканирането на костите демонстрира, че фараонът е погубен на възраст към 40 година

Изследователи от десетилетия се опитваха да открият повода за гибелта на фараона, чието тяло бе намерено в края на XIX век.
 5000-годишен египетски артефакт открит в кутия за пури
5000-годишен египетски артефакт открит в кутия за пури

Открит е в Шотландия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР