Високопоставени американски сенатори в Комисията по външните работи към Сената

...
Високопоставени американски сенатори в Комисията по външните работи към Сената
Коментари Харесай

Американски сенатори поискаха `пълна отчетност` около скандала с Кристалина Георгиева |

Високопоставени американски сенатори в Комисията по външните работи към Сената на Съединени американски щати приканиха за " цялостна отчетност " към, съобщи " Ройтерс ". В него беше забъркан и шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която съгласно обвиняванията е оказала напън за повишение позицията на Китай.

Председателят на комисията Робърт Менендес (от демократите) и Джеймс Риш, най-високопоставеният сенатор от републиканците, приканиха в писмо президента Джо Байдън да подреди на Министерството на финансите на Съединени американски щати " да обезпечи цялостна отчетност за случая, с нужното старание и експедитивност ".

Кристалина Георгиева, която е ръководещ шеф на МВФ от 2019 година, отхвърли изказванията. Според тях през 2017 година, когато тя заема управителен пост в Световната банка, е оказала натиск да бъде нараснала позицията на Китай в класацията на международните стопански системи Doing Buisness за 2018 г. 

В петък шефът на МВФ назова нападките против нея " подправени и изопачени ". В своя отбрана тя упрекна тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким в манипулиране на данни. 

Вчера зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Георгиева във Вашингтон, след което излезе с позиция в Twitter, в нейна поддръжка. Постът му гласи:

" Винаги е хубаво, когато се срещна с Георгиева от МВФ. Обсъдихме международната стопанска система. МВФ сподели същинско водачество в региона на специфичните права за тиража - в този момент работим за ориентиране на това финансиране към разрастващите се страни. "

Always good to see IMF’s.

We discussed the global economy.
The IMF has shown real leadership on special drawing rights - we’re now working to channel this funding towards developing countries.

Also compared notes on our support programmes for Ukraine.
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis)
Подкрепа за Георгиева показаха и известни икономисти като Джефри Сакс и дами водачи., че обвиняванията против Георгиева са " засенчване на името ù ", а нейно евентуално отстраняване от поста би довело до " рискова и скъпа капитулация за антипекинската нервност ". 

Досега Министерството на финансите на Съединени американски щати, което държи забележителна част от акциите на двете интернационалните финансови институции - СБ и МВФ, не е споделило нищо повече по случая, като се изключи че изследва обвиняванията против Кристалина Георгиева. 

Bloomberg твърди, че министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън отхвърля да приема телефонни позвънявания от директора на МВФ, откакто избухнал абсурдът. Говорителят на ведомството Александра ЛаМана отхвърли коментар. Молбата за подобен отклони и персонален представител на Георгиева. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР