Високопоставен служител на Хамас в понеделник каза, че само малък

...
Високопоставен служител на Хамас в понеделник каза, че само малък
Коментари Харесай

Активист на Хамас: Готови сме за всички сценарии, дори за дълга война, ако Израел не спре агресията в Газа

Високопоставен чиновник на Хамас в понеделник сподели, че единствено дребен брой висши командири в Газа са знаели за широкомащабното изненадващо нахлуване против Израел, само че че съдружници като Иран и ливанската Хизбула „ ще се причислят към борбата, в случай че Газа бъде подложена на война за заличаване. ”, оповестява уеб сайтът The Times of Israel.

Али Баракех, член на управлението на Хамас в заточение, приказва в офиса си в Бейрут, до момента в който Израел бомбардира Газа с ответни удари, и дава обещание цялостна обсада на територията, ръководена от Хамас.

Опустошителната офанзива в събота хвана прехвалените военни и разследващи служби на Израел изцяло неподготвени, защото стотици въоръжени мъже от Хамас се нахвърлиха през дупки, пробити в граничната ограда, и вилнеяха из няколко града, убивайки над 900 бойци и цивилни и пленявайки над 100 други.

Бараке сподели, че офанзивата е планувана от към половин дузина висши командири на Хамас в Газа и че даже най-близките съдружници на групировката не са били осведомени авансово за времето на нападението. Той отхвърли известията, че ирански чиновници по сигурността са помогнали за планирането на офанзивата или са дали зелена светлина на среща предходната седмица в Бейрут. „ Само шепа командири на Хамас знаеха за нулевия час “, сподели Бараке, добавяйки, че никой от централното командване или политическото бюро на Хамас не е бил в ливанската столица предходната седмица.

Той призна, че иранската и ливанската терористична група Хизбула са помагали на Хамас в предишното, само че сподели, че от войната в Газа през 2014 година Хамас създава свои лични ракети и образова свои лични бойци.

Високопоставен израелски държавен източник сподели в понеделник, че Израел има индикации, че Иран е подтикнал Хамас да извърши своето всеобщо навлизане и смъртоносно нахлуване и че Иран също е подтиквал Хизбула да бъде подготвена за спор с Израел. А някогашният министър председател Нафтали Бенет сподели, че в последна сметка Израел е замесен във война против Иран, „ октопода “, който „ дирижира “ Хамас, Ислямски джихад и Хизбула.

„ Когато сме изправени пред иранския зложелател – Хамас, Ислямски джихад, Хизбула, Иран – ние сме изправени пред нацистка идея “, сподели Бенет. „ Не съм казвал това в предишното. Никога не съм предполагал, че ще дойдат и ще колят, ще режат гърлата на деца. Това са животни. Не е държавен зложелател. Трябва да се оправим с това, като че ли са нацисти. Това, което бихме създали на нацистите, да създадем и на тях.

Д-р Анат Хохберг-Маром, специалист по интернационална сигурност и геополитически рецесии, сподели пред новините на Channel 12 във вторник, че „ няма и сянка на подозрение “ по отношение на директното присъединяване на Иран в офанзивата.

Запитан дали Съединени американски щати са видели доказателства за присъединяване на Иран, представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в Белия дом означи, че „ има известна степен на съучастничество “ от Иран заради годините му поддръжка за Хамас; Съединени американски щати обаче не са „ видели твърдо доказателство, че Иран е бил директно забъркан в присъединяване или обезпечаването на запаси, планирането на тези поредици от комплицирани офанзиви, които Хамас реализира през уикенда.

Бараке също по този начин отхвърли спекулациите, че офанзивата, която е била планувана в продължение на повече от година, е имала за цел да провали напъните на Съединени американски щати да убедят Саудитска Арабия да възстановява връзките си с Израел. Вместо това той сподели, че това се дължи на редица дейности, подхванати от твърдолинейното държавно управление на Израел през последната година, в това число визити на мястото на Храмовия рид в Ерусалим и засилен напън върху палестински пандизчии, държани от Израел. Той също по този начин сподели, че Хамас има вяра, че Израел има проекти да убие своите висши водачи.

Той сподели още, че даже Хамас е шокиран от мащаба на интервенцията, която назова „ Операция Ал-Акса Потоп “, заявявайки, че е очаквал Израел да предотврати или ограничи офанзивата. Неговото изказване, че Хамас е възнамерявал единствено дребна интервенция, се опровергава от обстоятелството, че към 1000 терористи са взели участие в нахлуването, атакувайки по суша, море и даже с парапланери.

Израел разгласи тотална война и се зарече да накаже Хамас както в никакъв случай до момента, а активизирането на 300 000 израелски резервисти увеличи вероятността за сухопътна инвазия или даже за повторна окупация на Газа. Израелската войска твърди, че към този момент е умъртвила стотици терористи и е бомбардирала голям брой цели на Хамас. Баракех сподели, че Хамас до момента е употребявал единствено дребен брой от личните си сили. Той сподели, че близо 2000 бойци на Хамас са взели участие в последните борби от общо 40 000-на войска единствено в Газа.

Хамас също може да разчита на своите съдружници, в случай че се сблъска с крах. В неделя Хизбула изстреля няколко ракети и снаряди по три израелски позиции в противоречив регион в северната част на страната. В понеделник палестинската терористична група " Ислямски джихад " съобщи, че е изпратила четирима въоръжени мъже през границата на Ливан в Израел. Израел сподели, че върховен офицер от израелските отбранителни сили и двама бойци са били убити при конфликта и че неговите сили са простреляли и умъртвили няколко въоръжени мъже, които са минали в страната от Ливан. В отговор Израел обстрелва и Южен Ливан.

Баракех, който беше представител на Хамас в Ливан в продължение на години и в този момент дава отговор за координацията с други палестински фракции, сподели, че неговата група ще употребява десетките израелци, които е заловила при нападението, с цел да обезпечи освобождението на всички араби, арестувани в израелски затвори за терористични закононарушения и даже някои палестинци, затворени в Съединените щати по обвинявания във финансиране на Хамас.

„ В Америка има арестувани палестинци. Ще желаяме освобождението им ”, сподели той, без да посочи за кого става дума. През 2009 година съд в Далас осъди двама създатели на Фондацията за помощ и развиване на Светата земя, в миналото най-голямата мюсюлманска благотворителна организация в Съединени американски щати, на 65 години затвор за ориентиране на милиони долари към Хамас. Трима други мъже бяха наказани на затвор от 15 до 20 години за скрит план. Баракех сподели, че Хамас е подготвен да води дълга война с Израел, заявявайки, че разполага с боеприпас от ракети, който ще издържи дълго време.

„ Подготвихме се добре за тази война и с цел да се оправим с всички сюжети, даже със сюжета на дългата война “, добави той. „ Ние ще спрем живота в ционисткото образувание, в случай че експанзията не спре в Газа. “ /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР