Високопоставен представител на талибаните увери - Афганистан няма да бъде

...
Високопоставен представител на талибаните увери - Афганистан няма да бъде
Коментари Харесай

Кой ще е начело на Афганистан? Новите лица на властта в Кабул

Високопоставен представител на талибаните увери - Афганистан няма да бъде демократична страна, а ще живее по законите на шариата и ще се ръководи от съвет. Светът се пита - кои ще са лицата на новата власт, до момента в който талибаните още не са оповестили своето държавно управление.

Очакванията са измежду водещите фигури да е молла Абдул Гани Барадар - един от четиримата създатели на придвижването на талибаните, който се завърна през вчерашния ден в страната за първи път от 10 години. Той дойде в Кандахар с полет от Катар и се чака скоро да дойде и в Кабул.

Смята се, че е бил измежду най- доближените на предходния водач - молла Омар. Барадар беше задържан през 2010 година в Пакистан, а 8 години по-късно беше освободен по гледище на предходния американски президент Доналд Тръмп, с цел да взе участие в договарянията за мир, които се водеха с талибаните в Доха.

Оттам е добре прочут и на интернационалната общественост. Той е първият талибански водач, приказвал непосредствено с американски президент - в телефонен диалог точно с Доналд Тръмп предходната година. Срещал се е и с държавния секретар Майк Помпео.

В понеделник в послание към афганистанците молла Барадар ги поздрави с успеха, която призна, че не са очаквали и съобщи, че за талибаните стартира тестването да ръководят.

Върховен водач на талибаните от 2016 година е Молла Хайбатула Ахундзада, той е висшият престиж по всички въпроси.
На първата конференция откакто превзеха страната за броени дни, талибаните оповестиха, че има огромна разлика сред тях преди 20 години и през днешния ден и че не желаят да имат нито вътрешни, нито външни врагове.

" Ще се вслушаме в думите им. Но това, което ще следим деликатно, са техните каузи ", съобщи Нед Прайс, представител на Държавния департамент.

С талибаните нощес се срещна и съветският дипломат в Кабул.

" Срещата беше положителна и констуктивна. Талибаните потвърдиха, че имат приятелско отношение към Русия. Потвърдиха гаранциите си за сигурността на посолството ", добави Дмитрий Жирнов, дипломат на Русия в Афганистан.

На вчерашната конференция пред медиите говореше главно Забихула Муджахид, който в детайли и умерено отговори на голям брой въпроси по всички аспекти на ръководството.

Журналисти, отразявали събитията в Афганистан десетилетия наред, означават с учудване, че той за първи път разкрива лицето си, до момента в който до момента е бил единствено глас в телефонната слушалка. Наблюдатели на Би Би Си означават, че посланията му от през вчерашния ден са в контрастност с доста крайни изявления от предишното против американците, да вземем за пример.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР