Високопоставен лидер на Хамас отказва да признае, че неговата групировка

...
Високопоставен лидер на Хамас отказва да признае, че неговата групировка
Коментари Харесай

Израел срещу Дейф: Поглед върху лидера на Хамас

Високопоставен водач на " Хамас " отхвърля да признае, че неговата формация е убивала цивилни в Израел, като твърди, че цел са били единствено бойци.

Попитан от BBC за нападението от 7 октомври, Муса Абу Марзук, също почитан водач на Хамас, твърди, че Мохамед Дейф, началник на военното крило на Хамас, е наредил на хората си да пощадят цивилните. " Дейф ясно сподели на бойците си " не убивайте жена, не убивайте дете и не убивайте възрастни хора ", показва Марзук.

Той твърди в изявлението, че са били убивани единствено  войници, само че дамите, децата и цивилните жители са били " пощадени “. Въпреки това са събрани големи количества изказвания и видеодоказателства, които документират редица кървави дейности, засегнали и почтени, осъществени от Хамас в Израел на 7 октомври.

Според международните медии, тайният уредник на нападението, стартирало военния спор, е точно Мохамед Дейф.

През май 2021 година, след нападението над третото най-свято място на исляма, което разгневява мюсюлманския свят, Дейф стартира да възнамерява интервенцията, при която в Израел починаха 1200 души, а повече от 2700 са ранени, споделя пред BBC източник, непосредствен до Хамас

" Той беше провокиран от сцените и фрагментите, на които се вижда по какъв начин израелски служители на реда щурмуват джамията " Ал Акса " по време на Рамазан, бият поклонниците, атакуват ги, изкарват възрастни и млади мъже от джамията ", споделя още източникът в Газа. " Всичко това подхрани и разпали гнева. "

Дейф рядко приказва и в никакъв случай не се появява обществено. В пагубната за Израел събота на 7-ми октомври, телевизионният канал на Хамас афишира, че уредникът ще изнесе тирада.

" Днес гневът на Ал Акса, гневът на нашия народ и нация избухва. Днес е вашият ден, с цел да накарате този нарушител (за Израел) да разбере, че времето му е изтекло ", споделя той в записа, обръщайки се към бойците на Хамас.

Съществуват единствено три изображения на Дейф, на две от които той е маскиран или се вижда единствено контур. Местонахождението му е незнайно.

Палестински източници настояват пред CNN, че една от къщите, които израелските въздушни удари удрят в Газа, е принадлежала на бащата на Дейф. Според източниците братът на Дейф и още двама членове на фамилията са били убити в офанзивата.

Дейф израства в семейство на палестински бежанци. Учи в Ислямския университет в Газа и през 1988 година се дипломира в региона на науката. По време на следването си в колежа става деен член на Мюсюлманското приятелство. Името Deif на арабски значи " посетител ".  През 1987 година той се причислява към Хамас и взе участие в първата интифада. Тогава е задържан от израелците, само че бива освободен след 16 месеца в пандиза, споделя Reuters.

През 2002 година, по време на втората интифада, е назначен за началник на бригадите " Касам " - военното крило на Хамас. Израел обществено декларира, че Дейф е измежду най-издирваните и е директно виновен за гибелта на доста нейни жители.

Израелските военни публично признават, че са се пробвали да убият провъзгласения терорист най-малко два пъти. BBC споделя, че през 2002 година Дейф губи окото си при израелски удар. Друг опит за атентат е когато през 2006 година израелските военни нападат постройка, в която са се събрали водачите на Хамас. Ракетата попада в неверния етаж. Сред палестинците, той е прочут като " котката с девет живота ".

През август 2014 година Израел прави следващ въздушен удар, ориентиран против него. Според отчет на The Hindu брачната половинка и двете деца на Дейф са убити, само че той съумява да избяга.

През същата година, при една от редките си изяви, BBC твърди, че Дейф е издал аудиопослание към палестинците: " Ционистката общественост няма да познае сигурността, до момента в който палестинският народ не заживее в мир ". Според доста публицисти тези думи се трансформират в съществена идеология на Хамас.

След като броят на жертвите от израелските удари в Газа надвиши 10 000 души, ръководителите на Организация на обединените нации насочиха апел за незабавно преустановяване на огъня по филантропични аргументи.

Това се случва близо месец след началото на спора, който остави Газа в сериозно положение. Израел се опълчва на възходящия интернационален напън за преустановяване на огъня, настоявайки, че заложниците, взети от бойците на Хамас по време на нападението им в южен Израел, би трябвало да бъдат освободени, преди да може да бъде контрактувано краткотрайно помирение.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР