Висококачественото и изискано обслужване, съчетано с автентичност и персонална грижа,

...
Висококачественото и изискано обслужване, съчетано с автентичност и персонална грижа,
Коментари Харесай

Кемпински Хотел Гранд Арена Банско стартира услугата White Gloves, за да отговори на най-високото ниво на обслужване и комфорт на гостите по време и след настоящата ситуация

Висококачественото и изтънчено обслужване, съчетано с достоверност и лична грижа, е една от най-високите максими на хотелите Кемпински. За да даде най-забележителното равнище на обслужване и комфорт на гостите си по време и след актуалната обстановка, интернационалната група първокласни хотели с европейски корени сътвори услугата „ White Gloves “ (,,Бели Ръкавици‘‘). Като се има поради, че някои от затворилите хотели от веригата Кемпински още веднъж отвориха порти, екипът, обвързван със основаването на оперативна тактика и ръководство на качеството започва тази всеобхватна услуга, която включва всички сфери на първокласните хотели, и в същото време с това слага като приоритет районните разпореждания за сигурност.

„ За нас е извънредно значимо да продължим да предоставяме най-висококачествената услуга, която съответствува с наследството на Кемпински, защото това е нашата същина “, изяснява Бенедикт Яшке, Главен шеф по качеството и член на управителния съвет на веригата Кемпински. „ Въпреки че би трябвало да уверим гостите си в чистотата и дезинфекцията на нашите пространства и се постанова да се съобразим със сериозността на настоящата обстановка във всички аспекти на ежедневната ни работа, ние сме нетърпеливи да продължим и даже да надминем нашата персонализирана услуга в жанр Кемпински. “

За да поддържа напълно осъществяването на услугата „ White Gloves “, екипът по оперативна тактика и ръководство на качеството сътвори извънредно подробен справочник. 50-те страници на документа в детайли разказват всички типове ограничения, които би трябвало да се подхващат във всички отдели на първокласните хотели, вариращи от идването на гостите до подготвянето на общите площи, храната и напитките, камериерските действия, СПА зоните и конферентните зали. Що се отнася до чиновниците, занапред нататък те ще носят ръкавици по време на всички взаимоотношения с гостите и в сходство с държавните разпореждания, както и ще са с маски. Част от удобствата във всички стаи за посетители ще бъдат дребните дезинфектанти за ръце, както и маските за посетители. Тъй като личният състав на хотелите би трябвало да съблюдава отдалеченост от най-малко 1,5 метра от гостите, всички мебели в общите елементи би трябвало да бъдат пренаредени, с цел да може да се съблюдават разпоредбите за обществено разграничаване и да се достави улеснение на гостите. Подобрените проекти за разчистване се дават от доставчика на хигиенични артикули Diversey посредством стенни диаграми и онлайн образования, с цел да може малко по малко да се пресъздава процесът по стерилизация и разчистване на всички хотелски зони.

Станциите за стерилизация ще бъдат публикувани във всеки хотел, картите за стаите ще бъдат дезинфекцирани преди и след приложимост, хавлиените кърпи в тоалетни на общите елементи на хотела ще бъдат замененени с такива за еднократна приложимост, а професионалните пречистватели на въздуха ще обезпечават чист и пресен въздух.

Предлага се абсолютнo усамотение на гостите, които при настаняване и по време на престоя си решат, че не желаят нито един член на хотелския личен състав да влиза в стаята им. Докато нормално знакът „ Не безпокойте “ се употребява краткотрайно, новият знак „ Поверителност “ подсигурява, че декларираните услуги ще не престават да правят, само че това ще се случва пред вратата на стаята на госта.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР