Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение

...
Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение
Коментари Харесай

Въздухът в София е с високи нива на азотен оксид

Високо замърсяване с азотен диоксид в София откри екологичното съдружие " За Земята ". По думите на специалистите нездравословните газове са породени от трафика. Проучването е извършено при започване на този месец на няколко места из столицата.

Разминаванията сред проучването на " За Земята " и формалните измервателни станции на Изпълнителна организация " Околна среда " са огромни, защото станциите, които би трябвало да мерят замърсяването от превоз, не са покрай пътищата, изясни в ефира на БНТ Ивайло Хлебаров от съдружие " За Земята "

" Станциите би трябвало да са на не повече от 10 мета от пътното платно и тук-там, където замърсяването е най-високо. Ние направихме изследванията както при самите станции, по този начин и на доста места в центъра, до учебни заведения - близо 20 места. Всички те са с по-високи стойности от формалните станции ".

Едно от местата с най-тревожни данни е столичният бул. " Александър Малинов " в квартал " Младост ". 25 от 27 измерени точки от екосдружението са над нормата, а единствените две места, където равнищата са естествени, предстоящо са измервателните станции.

Румяна Гълъбова, шеф на отдел " Въздух " в Столична община уточни, че данните от началото на годината сочат за доста понижаване на броя на фините прахови частици в столицата. Тя сподели данните от автоматизираната станция на " Младост "

" Тези станции мерят с референтна апартура, което е друго от апаратурата на сружение " За Земята ". Станциите са ситуирани на местата, избрани от Министерство на околната среда и водите. Качеството на въздуха се дефинира освен от измерена стойност, а посредством модулиране на тези равнища. В непосредственост до булевардите са по-високи равнищата, само че няма превишение на дневните и годишните правила ".

По думите на Гълъбова нискоемисионната зона в центъра е оказала резултат, защото са регистрирани повече дни без превишения на нормите за фини прахови частици.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР