Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя

...
Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя
Коментари Харесай

Радев: Прекият диалог на всички нива със Северна Македония е важен за решаване на отворените въпроси

Високо оценявам приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев за възобновяване на разговора на най-високо ниво. Време е обаче тези първи стъпки да подтикват институциите и политическите партии в Република Северна Македония /РСМ/ да се ангажират с осъществяване на големия капацитет в нашите двустранни връзки, а не с трупането на нови проблеми.

Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си на " Дондуков " 2 с управлението на партията Граждански либерален съюз от Република Северна Македония.

Държавният глава посочи, че директният разговор на всички равнища сред България и Република Северна Македония е извънредно значим за решение на отворените въпроси сред нашите страни и няма опция в устрема на РСМ за реализиране на пълноправно участие в Европейски Съюз.

Покриването на Копенхагенските критерии е наложително изискване за начало на договарянията на РСМ за участие в Европейски Съюз, уточни Радев. Убеден съм, че единствено с общи старания можем да го реализираме. Защото България е най-заинтересованата страна от ускорение на процеса на европейска интеграция на РСМ и ние чакаме допустимо най-скоро постигането на действителни резултати в построяването на добросъседски връзки, сподели президентът. По думите му, чакаме стабилно и необратимо прекратяване на дискриминирането към българите в РСМ, занемаряване на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите монументи, в музеите, в публичните медии.

Преустановяването на дискриминирането и зачитането на правата на българите на територията на югозападната ни съседка ще бъде значим знак за европейската зрялост на РСМ. Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те чакат институциите в България да се ангажират доста по-активно с решаването на техните проблеми, чакат доста по-активно и динамично партньорство сред нашите страни, сподели президентът Румен Радев.

Той изрази убеденост, че днешната среща е значима стъпка във взаимното отваряне и в търсенето на работещи решения в името на общото ни европейско бъдеще.

Хилядите жители на Република Северна Македония, които са българи по генезис, в това число и ние тук, с неспокойствие и с огромно очакване гледаме към деня, в който нашата страна ще стартира договаряния с Европейски Съюз, сподели ръководителят на партията Граждански либерален съюз в Република Северна Македония Петър Колев. По думите му, в едно са уверени - че това няма по какъв начин да се случи без да има прям, откровен и приятелски диалог с публична София, с институциите в България и с българските политически фактори. Това няма по какъв начин да стане, в случай че продължава процесът на дискриминация на хората, които се самоопределят като българи в РСМ, и няма по какъв начин да се случи, в случай че ние като общество не работим против мощно изразения диалект на ненавист, освен към Република България, а и към хората, които са българи и живеят в РСМ, съобщи Колев.

Затова, по думите му, те като политически индивид, учреден от огромна част от македонски българи, са готови да работят откровено и доброжелателно, да търсят и да оферират решения за това колкото е допустимо по-бързо да преминат през " този плевел интервал " и страната да може да стартира договаряния с Европейски Съюз. Колев добави, че с изключение на поисканата от тях среща с президента Радев, в духа на това, което са решени да вършат, ще изискат публична среща и с президента и с премиера на РСМ. По думите му, те ще аргументират вижданията си по тази причина по какъв начин може да се решат тези въпроси.

Колев изрази увереност, че жителите на РСМ, които се самоопределят като българи, могат да бъдат една от многото благоприятни условия и мостове за превъзмогване на тези проблеми и за по-скорошно и динамично европейско консолидиране на РСМ. Но разберете ни и вие, и чакаме схващане и от нашите сътрудници в Скопие, че напълно обикновено е в едно общество, което има европейски упоритости, човек или група хора да се борят за човешките си права, сподели още Петър Колев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР