Високо над железопътен мост, преминаващ през разпенена река точно извън

...
Високо над железопътен мост, преминаващ през разпенена река точно извън
Коментари Харесай

В новия север на НАТО излизат нови шансове за задържане на Москва

Високо над железопътен мост, преминаващ през разпенена река тъкмо отвън Арктическия кръг , финландски строителни служащи се занимават с план, който ще изглади връзките от атлантическото крайбрежие на НАТО в Норвегия до новата граница на страната с Русия, написа „ Асошиейтед прес “.

„ Ще премахнем към 1200 от тях ед ин по ед ин “, споделя ръководителят на обекта Мика Хакарайнен, вдигайки нит.

До февруари 2022 година електрификацията на стойност 37 милиона евро (41 милиона долара) на този къс железопътен сектор – единствената железопътна връзка сред Швеция и Финландия – просто обещаваше на локалните поданици късмет да заловен нощен трен до ярките светлини на Стокхолм. След като Русия нахлу в Украйна, това се промени. Сега Финландия е част от НАТО , а Швеция се надява да се причисли скоро.

Тъй като алиансът прекроява тактиката си в отговор на акцията на Русия, достъпът до тези нови територии и тяхната инфраструктура отваря способи за съдружниците да следят и сдържат Москва , което единствено по себе си съставлява невиждан късмет да третират цяла Северозападна Европа като един блок . Към това изказване се сплотиха близо две дузини дипломати и военни специалисти и специалисти по сигурността, които разясниха въпроса пред „ Агенция Ройтерс “.

Русия е изложена на риск “

Подобренията на финландската железница към Торнио на шведската граница са един образец. Предстои да бъдат приключени идната година, те ще улеснят съдружниците да изпращат подкрепления и съоръжение от другата страна на Атлантическия океан до Кемиярви, на час път с кола от съветската граница и на седем часа от съветския нуклеарен бастион и военни бази покрай Мурманск на Колския полуостров . Сред силите, основани там, съветският Северен флот включва 27 подводници, повече от 40 бойни кораба, към 80 бойни самолета и ресурси от нуклеарни бойни глави и ракети, демонстрират данни, събрани от Финландския институт за интернационалните връзки (FIIA). 

Във боен спор с НАТО главната задача на флота ще бъде да обезпечи надзор над Баренцово море и да спре кораби, доставящи подкрепления от Северна Америка към Европа през водите сред Гренландия, Исландия и Обединеното кралство. Това е нещо, на което Финландия може да помогне на НАТО да устои. Ето какво сподели пенсионираният американски генерал-майор Гордън Б. Дейвис младши пред „ Ройтерс “:

„ Всичко на всичко, става въпрос за ограничение на тези типове качества от север . Освен че отваря територията си, Хелзинки купува верните активи, изключително бойни самолети, с цел да добави стойност към североизточната защита и, почтено казано, в спор да изложи Русия на риск . “

Приносът на Швеция до 2028 година ще включва ново потомство подводници в Балтийско море , което Фредрик Линден, пълководец на Първата подводна флотилия на Швеция, споделя, че ще направи огромна разлика в отбраната на уязвимата инфраструктура на морското дъно и запазването на достъпа – сега огромни проблеми със сигурността, защото Септември 2022 година унищожаването на газопроводите „ Северен поток “ прочетете повече сподели. Пред „ Ройтерс “ Линден изясни:

„ С пет подводници можем да затворим Балтийско море . Ние ще покрием частите, които са забавни с нашите датчици и с нашите оръжия. “

Анализаторите са на мнение, че смяната не се случва прекомерно скоро. Русия интензивно развива своите военни и хибридни качества в Арктика против Запада, частично под прикритието на интернационално екологично и икономическо съдействие , счита заместник-директорът на FIIA Саму Паукунен пред Ройтерс. Руското министерство на защитата не отговори на искане за коментар.

Институтът на Паукунен пресмята, че западните въоръжени сили изостават във военно отношение с към 10 години от Русия в Арктика. Дори със загубите, които Русия понесе в Украйна, военноморският съставен елемент на Северния флот и стратегическите бомбардировачи остават непокътнати, сподели Паукунен.

Членката на НАТО Дания последователно приключи развиването на своя подводен флот през 2004 година, част от ход за понижаване на военния си потенциал след края на Студената война, и към момента не е взела решение за бъдещи вложения. Норвегия също поръчва четири нови подводници, като първата би трябвало да бъде доставена през 2029 година

„ Струва ми се, че имаме какво да наваксваме, тъй като не сме го създали както би трябвало през последните 25 години “ , безапелационен е Себастиан Брунс, старши откривател по морска сигурност в Института за политика за сигурност на университета Кил.

„ Цяло парче “

И двете събития демонстрират по какъв начин разширеният алианс ще промени картата на сигурността на Европа . Регионът от Балтийско море на юг до високия север може да стане съвсем интегрирана оперативна зона на НАТО. Подполковник Майкъл Маус от Съюзното командване на НАТО по трансформацията посочи пред „ Ройтерс “:

„ За НАТО е доста значимо в този момент да разполагаме с цялата северна част, да я преглеждаме като едно цяло . “

Той ръководи работната група, която управлява военната интеграция на Финландия в НАТО. И като представител на това сформирование разяснява:

Чрез съществуващите народи от НАТО Норвегия и Дания, в този момент имаме цялостен блок. И като мислим за евентуални отбранителни проекти, за нас е голяма крачка напред да го преглеждаме като цяла област в този момент. “

Това стана ясно през май, когато Финландия беше хазаин на първото си арктично военно обучение като член на НАТО на един от най-големите артилерийски полигони в Европа на 25 км над Северния полярен кръг. Близкият град Рованиеми, прочут на туристите като домът на Дядо Коледа, също е базата на финландските арктически военновъздушни сили и ще служи като боен център за района при положение на спор. Финландия влага към 150 милиона евро за възобновяване въз основата , с цел да може да одобри половината нов флот от 64 изтребителя F-35, които би трябвало да дойдат от 2026 година

За майските маневри близо 1000 съюзнически сили от Съединените щати, Англия, Норвегия и Швеция извършиха редките направления, когато се причислиха към към 6500 финландски бойци и 1000 транспортни средства.

Капитан Кърт Роси, полеви артилерийски офицер от американската войска, управлява батарея, която докарва многократна ракетна установка M270. Първоначално е превозен от Германия през Балтийско море, след което е превозен с камиони близо 900 км на север. Роси акцентира:

„ Не сме били толкоз близо (до Русия) и не сме имали опция да упражняваме във Финландия преди . “

Ако имаше спор с Русия в региона на Балтийско море – където Русия има обилни военни качества в Санкт Петербург и Калининград – корабният път, употребен от НАТО за това обучение, би бил уязвим. Финландия разчита в огромна степен на морския превоз за всички свои доставки – митническите данни демонстрират, че съвсем 96% от външната търговия страната се прави през Балтийско море.

Железопътната връзка изток-запад през Далечния север ще отвори опция, която може да се окаже решаваща. Туомо Ламберг, управител за трансгранични интервенции в Sweco, шведската компания, която проектира електрификацията, разяснява:

„ Мисля, че руснаците могат много елементарно да пресечен превозването на товари по море, тъй че главно този северен маршрут е единственият наличен маршрут по-късно . “

„ Н ищо не ги пробива “

Но този риск също може да намалее, когато Швеция се причисли към НАТО . Долу под водолинията на Балтийско море командирът на подводницата Линден демонстрира на кореспондент капитанската квартира на Gotland, една от четирите подводници сега във флота на Швеция, което ще докара до 12 подводници на НАТО в балтийските страни до 2028 година

Институтът в Кил чака Русия да добави в арсенала си една до три подводници през идващите години, с цел да докара общия брой балтийски подводници до четири, дружно с флота си от към шест съвременни военни кораба. Възможностите на Путин в Калининград включват и балистични ракети със междинен обхват. 

„ Това може да е най-самотното място на света “ , твърди Линден, който е капитан на кораба в продължение на доста години. „ При типична задача, която продължава две до три седмици, няма връзка с щаба , признава той.

Gotlands, сходно на актуалните немски подводници вид 212, ще бъдат измежду най-модерните неядрени подводници на НАТО и могат да останат отвън пристанището доста по-дълго от множеството други стандартни модели, сподели откривателят Bruns Прочетете повече. Брунс съобщи:

„ Бих споделил без подозрение, че клас Gotland и немският Type 212 са най-способните неядрени подводници в света . Няма нищо, което да ги победи, напълно безусловно. По отношение на това какъв брой са тихи, моторите, които употребяват, те са изключително тихи и доста маневрени. “

В подводната война , продължава Линден, главният въпрос е къде е съперникът . Според него е действителна заплаха разсеян член на екипажа, изпуснал гаечен ключ или затръшнал вратата на шкафа, да докара до разкриване. Линден продължава:

„ Ние приказваме безшумно на борда . Не бива да вярвате… на филми, в които се издават заповеди.

Готланд е основан в Карлскруна , на към 350 км през Балтийско море от Калининград . Със приблизително 1500 плавателни съда дневно, плаващи през Балтийско море съгласно Комисията за сигурност и съдействие в Европа , това е един от най-натоварените морски пътища в света – и в действителност има единствено един излаз, морето Категат сред Дания и Швеция. Плиткото и препълнено море може да бъде налично единствено през три тесни пролива, през които подводниците не могат да преминат, без да бъдат открити.

Сила за подслушване

Ако някой от проливите бъде затворен, морският товарен трафик към Швеция и Финландия ще бъде мощно обиден и балтийските страни ще бъдат изцяло прекратени. Но с Швеция в алианса това става по-предотвратимо, тъй като шведските подводници ще прибавят към пълномощията на НАТО за подслушване.

Линден споделя, че екипажът на Готланд от време на време може да чуе съветските кораби. Той прецизира:

„ Обхватът на пътуването на звука варира частично според от сезоните . През зимата можете да чуете чак до остров Оеланд – малко по-далеч от дистанцията сред Лондон и Бирмингам в Обединеното кралство.

„ Можете да лежите отвън Стокхолм и да чуете тракането на веригата на северния буй на Оеланд “ , даде образец Линден и добави:

„ През лятото можете да чуете тон от може би 3000 метра отдалеченост.

Брунс  пък разяснява следното:

„ До 2028 година, откакто Швеция одобри доставката на транспортен съд с нов дизайн, този потенциал ще се усили. Новият дизайн, прочут като A26, ще разреши на екипажите на подводниците да разполагат отдалечено ръководени транспортни средства (ROVs), бойни водолази или самостоятелни системи от някакъв тип, без да излагат подводницата или екипажа на риск . “

И още:

„ В взаимозависимост от задачата може да е ROV, който защищава водопровод или кабел за данни, може да са бойни водолази, които слизат на брега в прикритието на тъмнината, може да е съвсем всичко. “

Този потенциал ще усили обсега на Швеция да управлява пристиганията и излизанията през Балтийско море . Ник Чайлдс, старши помощник по военноморските сили и морската сигурност в Международен институт за стратегически проучвания, изясни:

„ Ако преброите всички сили, с Германия отпред и Швеция и Финландия, които се включват, всички те в действителност трансформираха салдото в Балтийско море много доста . “

„ Това ще направи доста мъчно за съветския флот в Балтийско море да работи свободно “ , сподели той и добави:

„ Но това към момента може да съставлява предизвикателство за НАТО. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР