Високият процент на недействителни бюлетини при избори в България създава

...
Високият процент на недействителни бюлетини при избори в България създава
Коментари Харесай

Румен Радев: Интересува ме как ще се осъществи контрола и защитата на машинния вот


Високият % на недействителни бюлетини при избори в България основава подозрения в прозрачността на изборния развой и трансформира вота на гласоподавателя. Това акцентира президентът Румен Радев, който беседва с управлението на Централната изборна комисия.

"Аз чакам с организацията, която създавате, да си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини и да създадем по този начин, че България да стигне едно приблизително европейско равнище на недействителните бюлетини. Нова задача пред вас - значима, е отбраната на машинния избор - софтуерна, хардуерна, физическа. И също от това се интересувам, по какъв метод ще бъде сбъднат контролът и навременната реакция при сигнали ", сподели Радев.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева се надява изборите на 26 май да протекат обикновено. По контракт до през днешния ден машините за гласоподаване би трябвало да бъдат доставени в България, до 15 май - да им бъден подложен софтуерът. Ден преди вота машините за гласоподаване би трябвало да бъдат доставени в трите хиляди изборни секции.

"Вярваме, че с осъществяването на узаконяване и на одит ще се подсигурява почтен избор на машините. За страдание се оказа, че няма държавен орган, който да извърши узаконяването, заради което ЦИК се обърна още веднъж към Българска академия на науките и към СУ и те са ни предложили експерти, които тези дни стартират работата по узаконяването. В момента обсъждаме въпроса с превозването на машините и с тяхната физическа защита от органите на Министерство на вътрешните работи. Предстоят и срещи идващата седмица за уточняване на детайлностите ", съобщи Стоева, съобщи БНР.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР