Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки

...
Високите цени от последните месеци на редица основни хранителни стоки
Коментари Харесай

Данчев: Вероятно ще има опити за спекула на много места

Високите цени от последните месеци на редица съществени хранителни артикули са провокирани в съществена степен от високите цени електрическата енергия и вносните горива. В последния един месец те бяха в допълнение усложнени от рецесията в Украйна. Това разяснява зам.-министърът на стопанската система и промишлеността Димитър Данчев в студиото на „ Събуди се”.

„ Вероятно ще има опити за далавера на доста места. Всеки търговец в актуалната обстановка евентуално ще се опита да употребява несигурността, която се основава на пазара от тези фактори”, предизвести той.

Данчев подсети за инспекциите, направени от министерството през март, обхващащи пазара на горива и този на главните хранителни артикули. Извършени са общо 523 инспекции от Комисията за отбрана на потребителите и Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

„ На няколко места беше намерено използване на нелоялни търговски практики и имаше случаи, в които оповестени на промоция артикули - олио, не са се предложили или не са предлагани в нужните количества, които да задоволят зародилото търсене”, посочи зам.-министърът.

Мерките на страната

Данчев изясни, че през последните месеци държавното управление е подхванало няколко доста огромни ограничения, с цел да компенсира индустриалните цени в редица браншове. Отчете ресурса, изразходван през бюджета, за компенсиране високата цена на тока. „ Мерките, които прилагаме в България, се утвърждават и от сътрудниците от МВФ и ги смятат за съответни в актуалната ситуация”, разяснява той.

„ На първо време ще бъде подкрепена най-засегнатата група от популацията - енергийно най-бедните. Те понасят максимален удар във връзка с цените. Правителството към този момент разгласи и ще го създадем - идна актуализация на бюджета. Тя се прави, с цел да се посрещнат повишените обществени разноски за издръжката на българските граждани”, добави зам.-министърът.

Към момента той уточни, че не е обсъждано понижаване на Данък добавена стойност на съществени хранителни артикули в обединението. „ Ние от Българска социалистическа партия от дълго време предлагаме да се понижи Данък добавена стойност за главните артикули от потребителската кошница. Директно подкрепяне ще получат всички жители, отговарящи на съответните критерии”, посочи Данчев.

Тавана на цените дефинира като непазарна мярка, която обаче към този момент се ползва в редица страни от Европейски Съюз. „ Налагането на квоти за консуматори и бизнес клиенти е една от вероятните ограничения за справяне със спекулата и с повишаването на цените. Обсъждаме и тази възможност”, уточни той.

Проверки преди празниците

Зам.-министърът на стопанската система и промишлеността разгласи, че ще има инспекции преди празниците. Комисията за отбрана на потребителите към този момент е изпратила писма до БАБХ, ДКСБТ и Национална агенция за приходите.

„ Още тази седмица стартират взаимни инспекции, с цел да се предотврати вероятната далавера и вероятни нарушавания на пазара във връзка идните празници. Особено внимание ще бъде обърнато на козунаците, яйцата и агнешкото месо”, уточни Данчев.

Цената на олиото

Последната информация на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите за интервала 22.03 - 04.04 демонстрира, че цената на олиото се е нормализирала. Сега на едро тя е 4,75-4,80 лева за литър. Това значи, че естествената цена в магазина би трябвало да е към 5 лева, изясни Данчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР