Високите цени на тока и природния газ вече засягат и

...
Високите цени на тока и природния газ вече засягат и
Коментари Харесай

Високо напрежение в Европа

Високите цени на тока и природния газ към този момент засягат и други браншове на стопанската система. Правителствата в Европа подхващат ограничения в поддръжка на потърпевшите бизнеси и жители от високите цени. Дългосрочните решения са свързани с ускорение на прехода към свят с ниски въглеродни излъчвания.
Малките фини балончета в бирата и в газираните питиета са нещо, за което надали сте се замисляли. Сега обаче има заплаха тъкмо поради тях, или по-скоро поради неналичието им, в цяла Европа да бъде затруднено производството на бира и безалкохолни или най-малко цената им да се усили.

Колкото и неуместно да звучи, на пазара има изострен дефицит на промишлен въглероден диоксид (не би трябвало да се бърка с този, който се отделя при горенето на въглища и газ). И от това е директно наранена хранителната промишленост, защото с изключение на за напитките CO2 се употребява при производството, пакетирането и превозването на месо.

Откъде обаче идва този газ? Най-общо - получава се като непряк артикул от работата на химически фабрики, в това число такива за произвеждане на торове. През последните седмици те всеобщо лимитират активността си или даже изцяло стопират. Причината за това е цената на природния газ, който е главното им гориво и нарастна 15 пъти в границите на последната година. Просто при сегашните цени на газа този бизнес не може да работи.

Това има и различен резултат - торовете за селското стопанство ще станат недостиг и ще нарастнат доста. Оттам и цялата продукция на бранша.

Аналогична е обстановката в цялата промишленост на Европа - от произвеждане и преправка на метали, през стъкларските фабрики и керамиката, до цимента и колите. Всички те са наранени от рисково високите цени на тока и газа и резултатът от това занапред ще се усеща от потребителите.
Капитал - брой 39 Перфектната стихия
В последните седмици в Европа бушува съвършената енергийна стихия, за която никой не беше квалифициран. Повишаването на котировките на природния газ и от там на електрическата енергия слага европейската и международната стопанска система под мощен напън във време, когато се възвръщат от най-тежката рецесия от десетилетия поради пандемията от ковид. Търсенето на сила нараства доста, а предлагането остава свито.

От една страна, рецесията се дължи на геополитическо опълчване и презапасяване в Азия, а от друга, енергийният пазар на Европа е останал с тънки защитни буфери и е станал мощно сензитивен към разстройства,. А понижените вложения в изкопаеми горива значат, че по-високата волатилност ще се задържи. " Ако зимата е студена, терзанието ми е, че няма да имаме задоволително газ за отопление в някои елементи на Европа ", сподели Амос Хохщайн, старши консултант на Държавния департамент на Съединени американски щати по енергийна сигурност. Има и още.

Друга причина за рецесията са повишаването на въглищата като опция на газа и въглеродните излъчвания поради потреблението на повече изкопаеми горива. Нагоре потегли и цената на петрола, защото с цел да устоят на бурята, някои енергоемки промишлености и предприятия в Азия и Близкия изток краткотрайно минаха от газ към мазут или дизел, написа Reuters. Според Международната организация по енергетика тази наклонност се чака да продължи през останалата част от годината и при започване на идната.

В Европа търсенето на въглища като различен източник на сила също набъбна доста. Но опциите за потреблението им са лимитирани заради политиката, ориентирана към природния газ като преходно гориво.

Създалата се обстановка още веднъж сподели зависимостта на Стария континент от изкопаемите горива, изключително газа, макар огромните упоритости за позеленяване на стопанската система. И провокира нови разногласия - би трябвало ли да се върви напред със Зелената договорка, или да се откажем от нея. Част от анализаторите считат, че тази рецесия може да съставлява неповторима опция за възобновимите енергийни източници (ВЕИ), защото покачването на цените на изкопаемите горива ги прави още по-конкурентни. Други са на мнение, че високите цени са по-скоро опасност за задачите за въглеродно неутрална стопанска система и трансформацията на енергетиката и ще бъде значимо да се ограничи растежът им, с цел да се избегнат дълготрайни политически вреди.

На този декор Испания, Франция, Англия и Италия към този момент подхващат или обмислят спомагателни дейности за отбрана на потърпевшите компании и най-уязвимата част от популацията. България също разгласи няколко ограничения за подкрепяне на бизнеса поради скъпия ток, само че множеството от тях няма да могат да реализират резултат в околните месеци.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Здравеопазване 3 Вечерни вести 1 Здравеопазване 2 Транспорт 3 Политика 1 Здравеопазване 2 Транспорт 3 Политика Ефектът на пеперудата
Енергийната рецесия към този момент оказва резултат върху редица браншове на стопанската система и основава терзания за повишаване на инфлацията. Засега е мъчно да се каже какво ще бъде цялостното влияние върху международния бизнес, макар че високите разноски и неустойчивостта рядко са от изгода за икономическия напредък. За някои компании и жители, в това число в България, разноските за сила ще набъбнат доста, до момента в който други ще завоюват доста.

Докато електрическата енергия, газът и топлинната сила съставляват малко под 6% от кошницата на потребителските цени в еврозоната през 2021 година, заплахата за шефа на ЕЦБ Кристин Лагард и други централни банкери е, че въздействието на възходящите разноски за сила се разраства в стопанската система, разпространявайки въздействието на цените върху други промишлености.

Някои от най-големите фабрики за торове в Европа сега са затворени, което повишава цените на продукцията им, а това може да накара земеделските производители да трансферират на клиентите по-високите си разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР