Високите цени на електроенергията през последните месеци безспорно са проблем

...
Високите цени на електроенергията през последните месеци безспорно са проблем
Коментари Харесай

Износът на ток донесе 2 млрд. лв. за последните пет месеца

Високите цени на електрическата енергия през последните месеци несъмнено са проблем за бизнеса, само че имат и позитивен резултат за България като цяло. Страната е чист експортьор на ток и продажбата му зад граница носи огромни приходите за централите, по-голямата част от които са държавни.

Ако силата не се изнасяше, Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример мъчно щеше да намира за кого да работи, защото вътрешният пазар няма потребност от толкоз ток.

Реално 25% от създаденото в България електричество се продава в чужбина, като в избрани часове денем в. Именно това обезпечава клиентите за част от производителите. Основните дестинации са Румъния и Гърция.
Колко ток се изнася
Оперативните данни на Електроенергийния систематичен оператор демонстрират, че по отношение на първите 5 месеца на 2021 година в този момент има 120% растеж на износа на ток. Става дума за 5.3 млн. мВтч от общо създадените в страната 22.4 млн. мВтч.
Реклама
Няма по какъв начин да се каже с цялостна акуратност какъв брой доходи са обезпечили тези продажби на ток зад граница, само че въпреки всичко могат да се създадат груби сметки. Средната борсова цена на електрическата енергия от началото на годината е малко над 390 лева./мВтч. При пласирани 5.3 млн. мВтч това прави над 2 милиарда лв..

Огромната част от тези пари са отишли точно при държавните производители като АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и НЕК (чрез ВЕЦ-овете и така наречен aмерикански централи), защото те създават над ⅔ от силата в страната.
Въглищните централи работят доста през тази година, защото цените на тока им са конкурентни на пазара поради повишаването на газа. Фотограф: Юлия Лазарова Кой работи най-вече
От справката на ЕСО излиза наяве, че общото произвеждане на ток в страната през първите пет месеца се усилва с 16.5% на годишна база, само че би трябвало да се има поради, че при започване на 2021-ва към момента имаше мощни ограничавания поради ковид. Освен това високите цени на газа в последните месеци вършат българската въглищна сила конкурентна на районния пазар и това също е причина за увеличеното произвеждане. Показателно за това е, че базовите централи (АЕЦ и ТЕЦ) са нараснали активността си с 26%. В същото време има намаляване при ВЕЦ-овете, кoето до известна степен се дължи и на.

Силен растеж има и при ВЕИ. Соларните и вятърните централи са произвели с над 20% повече ток, което може да се изясни с на бизнеса, както и по-големи да вземем за пример.
Реклама
На конференцията на районната платформа Re-Source Southeast Hub, която се организира в " София тех парк " на 31 май и 1 юни, министърът на енергетиката Александър Николов съобщи, че сега, в случай че се съпостави България с която и да е друга страна в Европейски Съюз, ние сме най-хубавата дестинация за вложения във ВЕИ мощности, имайки поради данъчна и осигурителна тежест, първични разноски за земя и за доставка и така нататък Същевременно у нас доходността е в пъти по-голяма спрямо други страни в тази сфера.

По думите му в липсващ район като Югоизточна Европа единственият балансьор, който изнася непрекъснато електрическа енергия, е България, а системата е насочена по този начин, че прилежащите страни значително зависят от страната ни. Това е значимо и за присъединението на по-големи мощности от ВЕИ, защото има с какво системата да бъде уравновесена.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР