Високите технологии и космосът стават приоритетни области за развитието на

...
Високите технологии и космосът стават приоритетни области за развитието на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планира мащабни инвестиции в производство на чипове


Високите технологии и космосът стават предпочитани области за развиването на Саудитска Арабия (снимка: CC0 Public Domain)

Саудитска Арабия има намерение да влага съществено в полупроводниковата промишленост тази година. Освен това страната има за цел да стане водач в световната галактическа промишленост до 2040 година, стана ясно от изказване в Давос на министъра на осведомителните и информационните технологии Абдула Ал-Сваха, представен от SCMP. 

Ключови стъпки в реализирането на тези планове ще бъдат подхванати от Суверенния фонд на Саудитска Арабия, който към този момент е зает в няколко огромни начинания за понижаване на степента на взаимозависимост на страната от приходите от нефт.

По-специално, фондът взе участие в осъществяването на план за създаване на цех в Саудитска Арабия за електрически транспортни средства на американската компания Lucid Motors. Корейската Hyundai Motor също се интересува от сходни благоприятни условия, а под крилото на фонда беше основана нова автомобилна марка Ceer.

В близко бъдеще обаче напъните на фонда ще бъдат ориентирани към напълно други начинания. Тази година фондът ще влага огромна сума в полупроводниковата промишленост, макар че детайлностите за желанията му не се разкриват. Очаква се публично изказване по-късно през годината.
още по темата
В момента фондът ръководи към 700 милиарда $, а до 2025 година ще усили капитала си до 1 трилион $. Тази организация играе основна роля в развиването на галактическата промишленост в Саудитска Арабия.

Ръководителят на локалната аерокосмическа организация Абдула Алсвахи съобщи, че промишлеността към този момент е достигнала задоволително зрялост, с цел да прави сливания и придобивания. Миналата година кралството изстреля първия си галактически уред, а от 2018 година влага в националната стратегия за проучване на космоса.

Според министъра, точно аерокосмическата активност отваря благоприятни условия за облага за вложителите в размер на трилиони щатски долари. Саудитска Арабия освен е решена да стане районен водач до 2030 година, само че също по този начин има за цел да стане световен водач в аерокосмическата промишленост до 2040 година

Ключовата област на вложения за кралството в този случай ще бъде развиването на телекомуникационния бизнес. Както акцентира саудитският министър, в този момент в света към 2,6 милиарда души нямат достъп до световната осведомителна мрежа интернет и могат да разчитат безусловно единствено на небето за решаването на този проблем.

Националната авиокосмическа компания ще бъде основана посредством усвояване на един от съществуващите играчи на пазара, посочи министърът.

Саудитска Арабия, съгласно министъра, би желала да поддържа партньорства както с китайски, по този начин и с американски компании в софтуерния бранш. В тази област страната има известност на благонадежден сътрудник, който не позволява приключване на интелектуална благосъстоятелност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР