Високите летни температури в Германия са причина за хиляди свързани

...
Високите летни температури в Германия са причина за хиляди свързани
Коментари Харесай

Жегите убиха хиляди в Германия

Високите летни температури в Германия са причина за хиляди свързани с горещините смъртни случаи в интервала 2018 г.- 2020 година, сочат резултати от проучване, представено от ДПА.
За пръв път се регистрира доста нараснала смъртност от жеги в три поредни години от началото на осъществяването на сходни проучвания през 1992 година, написа в отчет на Института "Роберт Кох ", немската Агенция за околната среда и Германската метеорологична работа, разгласява в профилираното издание "Дойчес Арцтеблат ".
Високите температури може да затруднят сърдечно-съдовата система и да обострят съществуващи болести като дихателните проблеми. Тъй като несъразмерните жеги рядко са посочвани като директна причина за гибел, създателите на проучването употребяват статистически способи за разбора си.
През 2018 година е второто най-горещо лято в Германия от началото на измерванията, с извънредно дълъг интервал на горещини и поразително високи междинни седмични температури.
Близо 8700 смъртни случая, свързани с прекомерно топлото време, са регистрирани през 2018., която съгласно учените е сравнима с исторически горещите 1994 година и 2003 година, когато близо 10 000 смъртни случая годишно са свързани с горещините.
През 2019 година учените регистрират 6900 смъртни случая, свързани с високите температури спрямо 3700 през 2020 година През 2021 година няма прекалено висока смъртност от горещини.
Изследването отбелязва, че въздействието на високите температури върху смъртността в Германия спада леко от 1992 година насам. Това е знак за сполучливата акомодация към жегите посредством промени в държанието като вдишване на съответно количество течности, търсене на сенчести места навън, избор на проветриво облекло, изстудяване на пространствата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР