Високите борсови цени на електроенергията в последните дни предизвикаха необичайни

...
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" продаде електроенергия на рекордно висока цена

Високите борсови цени на електрическата енергия в последните дни провокираха необикновени търгове за ток на АЕЦ " Козлодуй ". След като месеци наред нуклеарната централа не оферираше дълготрайни артикули, а пласираше цялата си сила на сегмента " Ден напред ", на 23 и 24 юни бяха извършени две процедури за доставка на ток - надлежно за идната седмица и за идващите три месеца. Те са за общо 60 млн. лева

Сделките са знак за това каква ще бъде цената на тока за бизнеса в кратковременен проект. АЕЦ е осъществил 150 мегавата мощности за интервала 1 юли - 30 септември при цена 164.47 лева./мВтч, което е връх за нуклеарната централа и доста над междинните цени на електрическата енергия за май (117.42 лева./мВтч) и даже над междинните за юни до 24 число, (145.7 лева./мВтч). Това значи, че през летните месеци мъчно може да се чака по-ниска цена на тока за фирмите от реализирана от АЕЦ " Козлодуй " на този търг.

При процедурата за доставка на ток от 28 юни до 4 юли е реализирана даже още по-висока цена - 168.96 лева./мВтч. Но тя по може да се изясни с моментното положение на пазара, което включва рекордно високи цени на тока в цяла Европа поради горещата вълна и неналичието на вятър.

Кой тъкмо е купувачът на тока от АЕЦ-а обаче не може да се каже, защото борсата разгласява единствено имената на участниците в търга. А в съответния случай те са десетки.

Интересно е, че след двата търга на АЕЦ " Козлодуй " сдружението " Лукойл Нефтохим " е оповестило процедура за закупуване на 50 мегавата базова мощ за интервала 1 юли 30 септември (каквато предлага АЕЦ), само че на още по-висока цена - 178 лева./мВтч. Въпреки това нуклеарната централа не е измежду продавачите. В листата са единствено свързаната с Христо Ковачки и " МЕТ енерджи трейдинг ", която е част от.

На този декор европейските електроенергийни тържища записаха следващ ден с доста високи цени. Този път обаче България не е измежду първенците със своите 185 лева./мВтч (при 250 лева./мВтч за днес). Това може да се изясни частично с нарасналото предложение - изтъргуваните размери се усилват на дневна база от 65 на над 70 гигаватчаса. Показателно е, че българската цена на тока е и по-ниска от гръцката, макар че двата пазара работят в обединяване от месец насам. На процедура това значи, че в България ще има повече електрическа енергия, в сравнение с може да се изнесе към Гърция, където търсенето е извънредно високо поради туристическия сезон и жегите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР