Високи технологии, хранителни технологии, биотехнологии, финтех, проптех, чисти технологии: технологичните ...

Петте най-важни умения в ерата на бизнес технологиите/>

Високи технологии, хранителни технологии, биотехнологии, финтех, проптех, чисти технологии: технологичните индустрии изживяват бум - технологии има в почти всичко. Експерти от цял свят предричат, че огромна част от новия бизнес в бъдеще ще се създава чрез синтеза между технологии и икономика. Какво означава това за компаниите и как мениджърите могат да се подготвят? Барбара Щьотингер - декан на WU Executive Academy (на снимката), и Томас Функе - технологичен експерт и съосновател на Tomorrow`s Education, посочват петте ключови умения, от които мениджърите ще се нуждаят в бъдеще, за да придобият солидни и холистични познания за технологиите и да разберат как те ще се отразят на бизнеса им.
, публикувана през април 2021 г., обяви, че "технология" е най-безполезната дума в английския език", тъй като в днешно време на практика всяка компания борави с технологии, макар и в много широк спектър от приложения и направления. Въпреки това статията е категорична по един въпрос: не можем да избягаме от технологиите. Никоя индустрия не може да си позволи да пренебрегне технологичното развитие: "Без значение от сектора всеки бизнес се сблъсква с дигитализация, големи данни и иновативни технологии, казва Барбара Щьотингер, декан на Затова мениджърите и основателите се нуждаят от солидна експертиза по темите, свързани с технологиите и икономиката - и това се отнася до всеки бизнес във всеки сектор."
Теми, ориентирани към бъдещето: устойчиво развитие, предприемачество и нови технологии
"Ключовите теми в XXI век са, на първо място, устойчивото развитие, което върви ръка за ръка с втората тема - отговорното предприемачество, и на трето място - задълбоченото разбиране от технологиите в синтеза между човека и машината", казва Томас Функе - технологичен експерт и съосновател на . Той добавя: "Това е и причината, поради която, в сътрудничество с WU Executive Academy, разработихме новата онлайн Професионална магистърска програма по устойчиво развитие, предприемачество и технологии, която се фокусира именно върху тези три ключови сфери."
Томас Функе - технологичен експерт и съосновател на Tomorrow’s Education
А ето и петте ключови умения по отношение на технологиите и бизнеса, от които мениджърите ще се нуждаят.
1. Ноу-хау за технологиите и техните вторични ефекти
Технологиите влияят на обществото по сложни начини, но предприемаческите решения все още се взимат с фокус върху увеличаване на приходите, навлизане на нови пазари и подриване на съществуващите бизнес модели с помощта на технологичните иновации. "В този процес често се пренебрегва фактът, че изкуственият интелект се програмира от човешки същества, което означава, че е силно засегнат от обществените предразсъдъци и нагласи", обяснява Томас Функе. Първоначалното предназначение на една нова технология често се променя в нещо съвсем различно. Понякога е трудно да се предвидят последиците от развитието на технологиите (които в някои случаи могат да бъдат животозастрашаващи).

"GPS системата е първоначално разработена от американските военни с цел локализиране на местоположението на бойни кораби и оръжейни системи", добавя Томас Функе. Днес GPS системи има в повечето коли. От мениджърите все по-често се иска да помислят върху потенциалните ефекти и последствия от новите технологии върху хората, бизнеса и обществото. "В същото време въпросите, свързани с дигиталната етика при използването на технологии, стават все по-релевантни, но продължават да играят малка роля при бизнес планирането. Това спешно трябва да се промени", казва Барбара Щьотингер.

Източник: capital.bg