Високата задлъжнялост и покачващата се цена на обслужване на дълга

...
Високата задлъжнялост и покачващата се цена на обслужване на дълга
Коментари Харесай

Два сценария за икономиката ни обяви Министерство на финансите

Високата задлъжнялост и покачващата се цена на обслужване на дълга усилват риска от просрочване на настоящите заплащания към кредиторите и утежняване на финансовата непоклатимост. Това би се отразило отрицателно върху пазара на недвижими парцели, строителството и потреблението на семействата.

Това сочи отрицателният сюжет за развитите на стопанската система ни, оповестен в Пролетната макроикономическа прогноза на Министерство на финансите. В прегледания сюжет негативният резултат върху стопанската система на Европейски Съюз е по-силен, което допуска и известно обезценяване на еврото по отношение на $. По-слабото международно търсене ще докара и до релативно по-ниски интернационалните цени на суровините до края на 2026 година В резултат на по-ниската икономическа интензивност в Европейски Съюз и по-големия спад на интернационалните цени се допуска, че ЕЦБ ще стартира политика на последователно намаляване на главния лихвен % още през втората половина на 2024 година Вероятността от реализирането на сходен отрицателен сюжет е диктувана от мощното покачване на лихвените проценти през 2022 година, написа в прогнозата.

По-слабото търсене от страна на главните ни търговски сътрудници ще намали действителния напредък на Брутният вътрешен продукт на България през 2023 и 2024 година През идващите две години от прогнозния интервал, икономическият напредък ще е малко по-висок по отношение на базовия сюжет. През 2025 година причина за това развиване ще бъде по-силното външно търсене, което ще се отрази позитивно на растежа на износа на артикули и услуги, а в края на интервала – от по-високите вложения в главен капитал. Нивото на Брутният вътрешен продукт по настоящи цени обаче ще остане под това в базовия сюжет, частично заради по-ниския дефлатор на Брутният вътрешен продукт.

По-слабият напредък на приходите на компаниите от експорт ще се отрази отрицателно върху заетостта и приходите в страната и оттова на потреблението. Инвестициите също ще бъдат повлияни негативно по линия на по-слабото търсене и високата неустановеност, изключително в областта на недвижимите парцели и строителството. Обезценяването на еврото по отношение на $ през 2023 година ще увеличи цените на вносните първични материали и ще се отрази в малко по-висока инфлация по отношение на базовия сюжет. През остатъка от интервала, в различния сюжет, ще се следи релативно по-ниска инфлация, под въздействие на предстоящото по-голямо намаляване на интернационалните цени на суровините. В резултат на влошените условия на търговия дефлаторът на Брутният вътрешен продукт ще бъде по-нисък по отношение на базовия сюжет през целия интервал 2023–2026 година Дефицитът по настоящата сметка ще се увеличи по отношение на главния сюжет, следвайки трендовете във външната търговия.
 istock istock
По-добра е прогнозата съгласно главния сюжет в Пролетната прогноза. Според него през 2023 година се предвижда закъснение на растежа до 1.8%, под въздействие на влошените външно търсене и условия на финансиране, в среда на възходящи лихвени проценти. В останалите години от прогнозния интервал повишението на доверието измежду икономическите сътрудници ще поддържа повишаването на потреблението на семействата и частните и вложения.

В резултат, растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде сред 3-3.3%. През 2022 година темпът на напредък на заетите лица се форсира до 1.3% след отпадането на всички ограничаващи ограничения против COVID-19. Този ритъм е оценен да се забави до 0.4% през 2023 година в сходство с упованията за изцяло ограничение на икономическата интензивност в страната, подбудено от провокациите във външната среда. Коефициентът на безработица за 2023 година е оценен на 4.1%, като до края на прогнозния интервал се чака да се намали до 3.8%.

Европейската централна банка подвигна лихвите

След значителното покачване на компенсацията на един нает от 18.4% през 2022 година, номиналният напредък на индикатора ще се забави до 11.5% през 2023 година в сходство с предстоящото закъснение на инфлационните процеси в страната, ограничението на икономическата интензивност, както и плануваното по-слабо нарастване на разноските за труд в обществения бранш. Нарастването на приходите ще остане релативно високо и през 2024 година, след което ще се забави с по-голяма стъпка. От последното тримесечие на 2022 година се следи закъснение на инфлационните процеси в страната, обвързвано най-много с наклонността на понижение на интернационалните цени на енергийните артикули и другите първични материали, която се чака да продължи до края на прогнозния небосвод, се показва в документа.

Средногодишната инфлация, съгласно ХИПЦ, се чака да се намали от 13.0% през 2022 година до 8.7% през 2023 година През идващите години прогнозата е инфлацията да продължи да се забавя, като цените на енергийните артикули ще регистрират спад. Компонентите на базисната инфлация ще имат водещ принос за покачването на общия ХИПЦ. През прогнозния интервал се чака опазване на устойчивата външна позиция на страната.
 istock istock
Дефицитът по настоящата сметка ще се резервира без основни промени през 2023 година, след което ще се усили през 2024 година, движен главно от изпреварващото повишаване на вноса по отношение на износа на артикули. Към края на интервала се чака салдото да е негативен в размер на към 2% от Брутният вътрешен продукт. Кредитът за частния бранш набъбна с 12.7% през 2022 година вследствие на мощно търсене на заемни запаси от страна на предприятията и семействата.

Темпът на кредитиране остана относително висок и при започване на 2023 година, само че до края на годината се чака да се забави паралелно с по-ниския стопански напредък, а растежът общо на вземанията от неправителствения бранш да доближи 9%. До края на прогнозния интервал вземанията от предприятия ще останат релативно постоянни, повлияни както от осъществяването на дейностите от НПВУ, по този начин и от ускоряващо се повишаване на частните вложения. От своя страна, вземанията от семейства ще се забавят през целия интервал. Вземанията от неправителствения бранш в края на 2026 година ще набъбнат с 8.2%, написа още в прогнозата.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР