Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години.

...
Високата инфлация ще продължи в следващите 5 до 10 години.
Коментари Харесай

Периодът на висока инфлация ще продължи до 10 години, според икономиста Стоян Панчев

Високата инфлация ще продължи в идващите 5 до 10 години. Това предвижда икономистът Стоян Панчев пред Нова телевизия.

" Очакваше се към края на годината да имаме постигане на пик на инфлацията. Сега сме на 17,6%. Миналия месец бяхме на 18%. По-дългосрочната картина ни демонстрира, че имаме продължаващо понижаване на темпа на растеж на цените. Не става въпрос са по-ниски цени, а растеж на цените, който е по-бавен ", изясни той. Според икономиста обаче това събитие най-вероятно се дължи на отрицателни процеси като застоялост на стопанската система или лека криза.

Панчев чака, че интервалът на висока инфлация на годишна база ще продължи до 10 години. " Историческите данни ни демонстрират, че при предходни такива обстановки, интервалът за спад на инфлацията се удължава. 5 до 10 години ще имаме повишена инфлация, може да е 4%, 5% или 6%, може и като в този момент ", уточни той.

За да стигнем до спад на цените, би трябвало да забележим доста сериозна криза или да имаме огромен софтуерен пробив в доставянето на сила, съобщи Стоян Панчев.

Той не приема таваните на цените като ефикасна мярка. " Те може краткотрайно да задържат цените, само че по-късно настигат предходното им равнище ", посочи Панчев. Според него добра форма на подкрепяне на приходите са ваучерите за храна.

" Една от положителните вести е че пазарът на труда е по-скоро на страната на работещите. Имаме огромно търсене на служащи, само че по-малко предложение, това значи, че работещите могат да дефинират изискванията ", сподели още икономистът. " Отидете и си поискайте нарастване на заплатата ", прикани той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР