Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено

...
Висока вълна преминава през българския участък на река Дунав. Въведено
Коментари Харесай

Нивото на Дунав е опасно високо

Висока вълна минава през българския сектор на река Дунав. Въведено е наблюдаване на дигите и на оборудванията по брега. Засега няма заплаха от заливане на обитаеми места, увериха от Агенцията за изследване на Дунав.

Започна денонощното наблюдаване на всички хидротехнически уреди по реката. В момента на ниските места в българския сектор -  край Видин и Лом, равнището на Дунав е високо, като при Лом наближава 8 метра. Според хидролозите от АППД сериозни могат да бъдат водни стоежи над 8 метра и половина. Засега такива не се чакат. Нивото на реката в горната част на българския сектор стартира да спада, до момента в който край Русе и Силистра ще се повишава, най-сериозно с 40 см ще се вдигне в идващите два дни при Силистра. При високите равнища на реката заплаха за корабите съставляват голям брой клони и дънери. От Морска администрация предизвестяват капитаните да са деликатни, изключително на корабите, които се движат против течението. Прогнозите на специалистите от АППД сочат, че в случай че няма значителни превалявания в Западна Европа, равнището на реката в българската част ще спада.

„ Напълно обикновено е при такова равнище, огромните дънери да реалокират шамандури. Капитаните с опит употребяват разнообразни механически средства за корабоводене. Обстановката не е толкоз сериозна ”, заяви капитан Иван Жеков от Морска администрация - Русе.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР