Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон Портфолиото от ...

Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон Портфолиото от

Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон

Vision Fund носи нови главоболия на Масайоши Сон Портфолиото от обществени компании на фонда губи от цената сиПрепоръчай (0)  Инвестор.БГ Споделяне
Понижаващите се оценки в листнатото портфолио на Vision Fund на SoftBank Group предвещават още главоболия за основния изпълнителен шеф Масайоши Сон, когато групата регистрира финансовите си резултати за срока април-юни в понеделник, до момента в който вложителите се отдръпват от компаниите на високия напредък, които той избира, предава Ройтерс.

Загубата на портфолиото от обществени компании на Vision Fund може да надмине 10 милиарда $, показва анализаторът от Redex Research Кърк Будри, след спада на компанията за роботика AutoStore Holdings, компанията за електронна търговия Coupang и компанията за изкуствен интелект SenseTime Group, чиито бумаги изгубиха близо половината от цената си в последния ден на юни.

Въпреки че има лимитирана видимост на оценките на портфолиото от частни компании на Vision Fund, отписванията на стойност способстваха за рекордната загуба от 26 милиарда на фонда, регистрирана през май.

Степента на преоценяването беше подчертана, когато шведската компания за разплащания Klarna предишния месец набра капитал при оценка с 85% по-ниска, в сравнение с при финансирането, водено от SoftBank предходната година.

Отписванията в частното портфолио е малко евентуално да отразяват настоящата уязвимост на оценките на пазара, разяснява анализаторът на Jefferies Атул Гоял.

Главният изпълнителен шеф Сон влага бързо посредством втория Vision Fund, в който има персонален дял, само че през май даде обещание да пази и да ръководи рационално разноските поради пазарните разтърсвания, провокирани от възходящите лихвени проценти и политическата неустойчивост.

64-годишният милиардер преди този момент натрупа персонална загуба, залагайки на деривати и обществено търгувани акции посредством комерсиалното поделение SB Northstar, което по-късно беше закрито.

Усложняващата се неустановеност в софтуерния конгломерат е обвързвана и с напускането на редица от доверените хора на Сон. Главният проектант на напъните на SoftBank да влага в започващи компании в късен стадий на развиване – Раджив Мисра, се отдръпна от ръководството на Vision Fund 2, с цел да сътвори личен фонд.

Разходите за застраховки против несъблюдение на отговорностите на SoftBank и доходността на облигациите остават високи, въпреки и под върховете от предишния месец, а анализатори разясняват лимитираните благоприятни условия за финансиране на конгломерата поради слабостта на портфейла.

SoftBank разчита на своя огромен и ликвиден дял в компанията за електронна търговия Alibaba Group Holding за финансиране. Досега групата е набрала 22 милиарда $, употребявайки акциите, писа Financial Times.

Конгломератът се насочва към първичното обществено предложение на дизайнера на чипове Arm в Съединените щати след неуспеха на продажбата му на Nvidia, само че анализатори слагат под въпрос вероятностите пред листването.

SoftBank стартира назад изкупуване на акции за 1 трлн. йени през предишния ноември, подкрепяйки акциите, които изгубиха половината от цената си от върховете, достигнати през март 2021 година, само че употребява над 60% от капитала до края на юни.

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg