Вирусните хепатити са най-различни, като най-сериозните от тях са хепатит

...
Вирусните хепатити са най-различни, като най-сериозните от тях са хепатит
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Уловката при хепатита е, че острата инфекция протича безсимптомно и може да хронифицира

Вирусните хепатити са най-различни, като най-сериозните от тях са хепатит В и хепатит С, при които е допустимо да се доближи до цироза на черния дроб, а в някои случаи – и до рак. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR вирусоложката от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова в навечерието на Световния ден за битка с хепатита 28 юли.

„ Уловката е, че острата зараза може да протече със едва изразени признаци, тъй че хората може да не са разбрали защо тъкмо става дума “, уточни тя по какъв начин острата зараза с хепатит може да се трансформира в хронична. „ Лошата вест е, че когато получим категоричен сигнал, че нещо не е наред, процесът към този момент е много напреднал и по тази причина е толкоз значимо хората да знаят какъв е техният статус “, означи вирусоложката.

Хепатит А е именуван „ заболяването на мръсните ръце “, той не се хронифицира, инфекцията може да бъде изчистена до шест месеца, напомни проф. Александрова. При хепатит В и С пък водещото е предаването по кръвен път, като хепатит В се предава главно посредством нестерилни игли при приложимост на венозни опиати или при полов контакт, а хепатит С – главно посредством нестерилни игли при приложимост на венозни опиати.

„ Разбира се, и двата вируса – защото те са устойчиви – биха могли да се предадат и при пиърсинг, и при татуировки, в случай че не са стерилни инструментите “, разяснява специалистката, като добави, че не е добра концепция да се обменят и четки за зъби и самобръсначки.

„ При хепатит В има ваксина – тя се слага още в първите 24 часа от живота и това въобще не е инцидентно, прави се най-малко по две аргументи. Първата е, че в международен мащаб той доста постоянно се е предавал в хода на раждането от майката на бебето, а втората – че хронифицирането зависи доста от възрастта. При дребните бебета в 95% от случаите на зараза хронифицира “, изясни проф. Радостина Александрова и посочи, че един път случи ли се това, рискът от развиване на цироза и рак на черния дроб нараства доста.

При хепатит С пък ваксина няма. В една трета от случаите хората съумяват да изчистят инфекцията, само че в останалите случаи се стига до хронифициране и в границите на 20 години рискът от развиване на цироза става 20-30%, сподели вирусоложката, само че напомни, че против хепатит С има доста ефикасни медикаменти, които могат да се оправят с инфекцията в над 90% от случаите. „ Тук казусът е, че доста дребна част от хората знаят, че са инфектирани с хепатит С “, означи тя.

Амбицията на Световната здравна организация (СЗО) е до 2030 година новите случаи да намалеят с 90%, смъртните – с 65%, диагностицираните случаи да бъдат 90% и най-малко 80% от тях да бъдат включени в лекуване. Към момента годишно се откриват 1,5 млн. нови случаи на хепатит В и С. За 2019 година смъртните случаи са 820 000 от хепатит В и  290 000 – от хепатит С.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР