Вирусите мутират, така че беше само въпрос на време да

...
Вирусите мутират, така че беше само въпрос на време да
Коментари Харесай

Най-новият щам на Ковид-19 „Ерис“ заобикаля имунитета, придобит след инфекция или ваксинация

Вирусите мутират, тъй че беше единствено въпрос на време да се появи нов вариант на SARS-CoV-2 (вирусът, който предизвиква Ковид-19) и да стартира да се популяризира. Това лято този вариант е наименуван EG.5 или импровизирано Ерис (по прякор на гръцката богиня на раздора и разногласията). Потомък на Омикрон, Ерис към този момент е преобладаващият подвариант на Ковид, като заразява повече хора от всеки различен обособен вариант.

Засега EG.5 не провокира паника във връзка с тежестта на болестта, макар че първите отчети демонстрират, че може да е по-преносим - той е надминал XBB.1.16 (или Arcturus), различен мощно инфектиран подвариант на Omicron, който беше в новините единствено преди няколко месеца.

" Не ми е известно да има данни, които да сочат, че EG.5 води до по-тежки случаи на Ковид-19 спрямо предходните разновидности ", споделя доктор Скот Робъртс, експерт по инфекциозни заболявания от Йейлската медицина. Но първите отчети демонстрират, че EG.5 се популяризира по-бързо от всеки различен циркулиращ сега вариант.

Д-р Робъртс отговори на въпроси по отношение на летния скок на случаите на Ковид-19 и показа какво би трябвало да знаем за EG.5.

Доколко публикуван е най-новият подвариант на Ковид-EG.5?

Според оценките на Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) EG.5 е виновен за 20,6 % от случаите на Ковид-19 в Съединени американски щати в края на третата седмица на август, което е повече от всеки различен циркулиращ вариант на SARS-CoV-2. През същата седмица вариантът, наименуван FL 1.5.1 (или Fornax), за който се оповестява, че се популяризира бързо в Съединени американски щати и е причина за 13,3 % от случаите, е на второ място, следван от комбинация от други варианти XBB и потомци на Omicron.

По какво EG.5 се разграничава от другите скорошни варианти на ковид?

Той не се разграничава доста от другите скорошни варианти, изяснява доктор Робъртс. EG.5, разпознат за пръв път през февруари, е потомък на разновидността Omicron, който се появява за пръв път през ноември 2021 година и е имал доста подварианти. (Може би си коства да се означи, че като се изключи редки случаи, първичната версия Omicron към този момент не циркулира - както и първичният вариант на вируса SARS-CoV-2 и ранните, по-тежки разновидности Alpha и Delta).

Въпреки това EG.5 има една нова разновидност в своя протеин spike (частта, която улеснява навлизането на вируса в клетката на гостоприемника), която евентуално може да избегне част от имунитета, добит след зараза или имунизация. " Подобно на всички зародили разновидности, има някаква спомагателна степен на отбягване на имунитета заради дребна разлика в генотипа ", споделя доктор Робъртс.

Световната здравна организация (СЗО) класифицира EG.5 като " вид от интерес ", което значи, че страните би трябвало да го следят по-внимателно от другите варианти поради разновидности, които могат да го създадат по-заразен или по-тежък.

Допринася ли EG.5 за увеличението на хоспитализациите по Ковид-19?

Най-вероятно. Тази година, през първата седмица на август, CDC означи 14,3% възходяща наклонност при хоспитализациите, свързани с Ковид. Въпреки това, това повишаване на случаите и хоспитализациите е доста по-ниско, в сравнение с през предходните лета.

" Тези летни скокове на Ковид-19 се следят през последните три години, най-вероятно тъй като повече хора пътуват ", споделя доктор Робъртс. Това скорошно повишаване евентуално се дължи и на новия вид, който има по-голяма дарба да заобикаля имунната отбрана на хората, и на намаляващата успеваемост на поставените предходната есен подсилващи ваксини.

Предизвиква ли EG.5 признаци, които се разграничават от тези на другите подварианти на ковид?

Засега не. Подобно на други варианти Omicron, EG.5 има податливост да инфектира горните дихателни пътища, причинявайки хрема, болки в гърлото и други сходни на настинка признаци, за разлика от признаците на долните дихателни пътища, изяснява доктор Робъртс. Но хората на 65 години или по-възрастните, или тези със слаба имунна система са изложени на по-висок риск вирусът да премине в долните дихателни пътища и да аргументи тежко заболяване.

Предпазва ли новата бустерна ваксина от EG.5?

Новите бустери не са тъкмо съвпадане на EG.5 - фирмите Pfizer-BioNTech, Moderna и Novavax (последната към момента чака утвърждение от FDA) са създали версии, ориентирани към близкия родственик XBB.1.5, който е разколник на Omicron. Но CDC твърди, че обновените ваксини би трябвало да работят против циркулиращите сега разновидности на вируса SARS-CoV-2 - доста от които са произлезли от или са свързани с варианта XBB.

" Двата варианта, EG.5 и XBB.1.5, не са идентични, само че са много близки ", споделя доктор Робъртс. " Силното ми съмнение е, че поради генетичните прилики, въпреки всичко ще има добра степен на отбрана от бустера. По време на пандемията видяхме, че в случай че има подобен генетичен код измежду подвариантите на Омикрон - за разлика от по-голямо изместване, каквото имаше от по-тежките Делта към Омикрон - ще има доста по-добра кръстосана отбрана. "

Тази концепция евентуално ще бъде част от основите на сезонните бустерни инжекции Кавид-19 в бъдеще. " Новият бустер тази есен няма да е последният ", споделя доктор Робъртс. " Ковид-19 евентуално ще бъде сходен на грипа, при който вариантът мутира леко всяка година и ние създаваме ваксина, преди да знаем тъкмо кои разновидности ще циркулират няколко месеца напред. Винаги става дума за обосновано съмнение, учредено на това, което се среща сега. "

Антивирусните медикаменти, като Paxlovid, би трябвало да работят и против EG.5, а бързите проби в домашни условия би трябвало да могат да го откриват, прибавя доктор Робъртс.

Как хората могат да се предпазят от SARS-CoV-2 и други вируси тази зима?

През последните три години упованието за едновременна поява на три вируса - SARS-CoV-2, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV) - през есенния и зимния сезон способства за опасенията от " триседмична зараза ".

Тази година би трябвало да има по-добра отбрана от обновените бустери Ковид-19, утвърдени през септември за всички на възраст от 6 месеца, както и от новите средства за предварителна защита на RSV, който може да бъде съдбовен при уязвими хора (включително бебета и възрастни хора). Последните включват две ваксини за хора на възраст 60 и повече години, лекувания за дребни деца, които включват моноклонално антитяло за кърмачета и дребни деца, и ваксина, която се слага на бременни дами, с цел да се обезпечат антитела, които по-късно ще защитят новородените им деца от раждането до 6 месеца.

Д-р Робъртс споделя, че всеки, който получи новосъздадената бустерна ваксина Кавид-19 през есента, би трябвало да чака да има задоволителна отбрана при започване на новата година - имунизациите лишават към три месеца, с цел да доближат оптималната успеваемост.

Следвайки модела от предходни години, доктор Робъртс чака да се следи нормалното зимно нарастване на случаите на Кавид-19, само че се надява, че предвид на това, че EG.5 е лек вариант, съществуването на средства за лекуване на Ковид-19 като Paxlovid и новата бустерна инжекция, ще има доста по-малко доста нарастване на хоспитализациите по Ковид-19, в сравнение с през предходните зими.

Въпреки това е значимо да се вземат други защитни ограничения, изключително в случай че сте изложени на по-висок риск от тежко заболяване, защото сте на 50 и повече години, имате отслабен имунитет или съществени болести, като затлъстяване или хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ).

Защитните старания, като да вземем за пример избягването на заболели хора и носенето на добре прилягащи маски, когато сте измежду хора в затворени пространства, могат да оказват помощ, само че " имунизацията против Ковид-19 е най-ефективното средство за предварителна защита ", споделя доктор Робъртс.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР