Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се

...
Вирусът търси начин да заобиколи имунитета ни, вероятно ще се
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Не сме във вълна, в цунами сме

Вирусът търси метод да заобиколи имунитета ни, евентуално ще се появяват нови варианти. Това е война. Ние имаме няколко съществени оръжия – стерилизация, ограничения, най-много ваксина, а вирусът ще вади нови разновидности. Това съобщи пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Противоречиви са данните, които получаваме. Всеки ден стартира с обзор на обстановката във Англия, Нидерландия и други страни. На среща преди дни специалисти описаха обстановката по този начин: „ В момента не сме във вълна, сега сме в цунами ”. Нарастването в Западна Европа е извънредно внезапно, броят на засегнатите от вируса е доста огромен, само че тежестта не е толкоз огромна. Колкото сме по-подготвени, толкоз по-леко ще мине при нас вълната. Проблемът е, че ние не сме ", счита доцент Кунчев.

Той уточни, че в посочените от него страни вълната минава по-леко поради високия брой имунизирани.

„ Вирусът търси метод да заобиколи имунитета ни, евентуално ще се появяват нови варианти. Това е война. Ние имаме няколко съществени оръжия – стерилизация, ограничения, най-много имунизацията, а вирусът ще вади нови разновидности. Ако нещата протекат като при Англия, допустимо е лечебните заведения още веднъж да се препълнят ”, предвижда здравният контрольор без да показва по кое време Омикрон ще плъзне и в България. Кунчев напомни, че случаи на новия вариант към този момент са регистрирани в прилежащи на страната страни като Румъния и Гърция. Въпрос на време било да пристигна и у нас, а медиците всекидневно секвенират проби и наблюдават дали това се е случило.

На въпрос има ли смисъл 5-годишното дете да бъде имунизирано, доцент Кунчев предлага това да бъде направено, с цел да му бъде обезпечена цялостна сигурност.

„ Човек може да го кара по-леко, само че това не значи, че не е преносител на вируса. Ваксинираният пази най-много близките, само че на първо място той има имунитет за самия себе си ”, уточни той.

Според здравния контрольор над 5 млн. деца са имунизирани в Съединени американски щати и при нито едно от тях няма развито автоимунно заболяване в резултат на имунизацията. Миокардитите са извънредно рядка реакция, която се среща единствено при възрастните. Няма съображение да се приказва и за репродуктивни проблеми, безапелационен беше доцент Кунчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР