Вирусът SARS-CoV-2, или коронавирусът, може да живее в някои популярни

...
Вирусът SARS-CoV-2, или коронавирусът, може да живее в някои популярни
Коментари Харесай

Учени назоваха храни, от които може да се хване коронавирус

Вирусът SARS-CoV-2, или коронавирусът, може да живее в някои известни храни от няколко дни до седмица. По-специално, може да се намери в малини и броколи. До този извод стигнаха чиновниците на Агенцията за хранителни стандарти (FSA), откакто направиха редица лабораторни проби и откриха, че коронавирусът живее най-дълго върху артикули с неравна повърхнина, пише Daily Mail.

Проучванията демонстрират, че вирусът SARS-CoV-2 се настанява върху опаковки и храни, в това число бутилирани плодове и питиета, които хората могат да слагат в устата си без подготовка или измиване. Резултатите варират, като множеството от тестваните артикули демонстрират забележителен спад на вирусната зараза през първите 24 часа. Но върху пипер, кора самун, шунка и сирене заразният вирус се открива за няколко дни при избрани условия. Присъства и няколко часа на повърхността на кроасани и шоколад.

Авторите на проучването означават, че храните и опаковките, употребявани в изследването, са „ изкуствено инокулирани със SARS-CoV-2 и затова не отразяват равнищата на замърсяване, открити в тези артикули за продажба на дребно “.

Те прибавиха, че резултатите от изследването „ акцентират нуждата от прецизно съблюдаване на рекомендациите за поддържане на верни хигиенични ограничения за работа и проявление на неопаковани храни “.

За да предпазите себе си и членовете на фамилията си от рисковете от коронавирусна зараза, специалистите предлагат да измивате усърдно храната преди консумация и да я подлагате на термична обработка.

Припомняме, че сокът от арония понижава концентрацията на ковид с 96%, а сокът от нар и зеленият чай - с 80%. Такива индикатори подхождат на успеваемостта на стандартните дезинфектанти.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР