Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше

...
Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, отколкото се очакваше
Коментари Харесай

Учени: Маймунската шарка мутира по-бързо от очакванията, установени са около 50 мутации

Вирусът на маймунската едра шарка мутира по-бързо, в сравнение с се очакваше до момента при предаването му от човек на човек, оповестява „ Файненшъл Таймс “, като се базира на изследване.

„ Епидемията е породена от вирус, който има доста повече разновидности, в сравнение с чакахме от този вид. Беше ненадейно да открием толкоз доста разновидности ", споделя един от участниците в изследването от Националния институт по опазване на здравето на Португалия.

Както се отбелязва в обявата, макар че този вид вируси постоянно са много постоянни, екипът от учени е открил към 50 разновидности.

Комитетът на СЗО за изключителни обстановки, свързани с маймунската едра шарка, стартира да заседава в четвъртък, с цел да оцени риска от експлоадиране на зараза от тази зараза.

По последни данни на СЗО от началото на годината в 48 страни са открити над 3200 случая на маймунска едра шарка при хора.

Това е рядка вирусна зараза, която се предава и сред хората. Обикновено протича леко и множеството инфектирани се възвръщат в границите на няколко седмици, само че при някои могат да настъпят затруднения. Първоначалните признаци включват тресчица, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, настинка и безсилие. Може да се появи обрив, който постоянно стартира от лицето и по-късно се популяризира по други елементи на тялото. Обривът се трансформира и минава през разнообразни стадии, преди най-после да се образува струпей, който по-късно пада.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР