Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на

...
Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на
Коментари Харесай

Вирусът на Епщайн-Бар може да е свързан със случаи на дълъг COVID-19

Вирусът на Епщайн-Бар може да е обвързван със случаи на дълъг COVID-19, съобщи Ройтерс, като цитира американско изследване.

Инфекцията може още веднъж да задейства общ вирус, който се крие при множеството хора и този резултат усилва риска от някои дълготрайни признаци, сочат предварителни данни от проучването на експерти от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Над 90 % от възрастните са инфектирани с вируса на Епщайн-Бар. Повечето от тях обаче не демонстрират признаци, само че някои от тях развиват мононуклеоза в юношеска или младежка възраст.

При 280 пациенти с COVID-19, измежду които 208 с продължаваща дълго зараза, учените откриват, че четири месеца след слагането на диагнозата, отмалялост и проблеми с мисловните процеси са по-често срещани при участници с имунни кафези в кръвта, показващи признаци на скорошно реактивиране на вируса на Епщайн-Бар.

Тези признаци на ново активиране обаче не са свързани с други наблюдения при дълъг COVID-19 като стомашно-чревни, сърдечни и белодробни проблеми.

Самият вирус на Епщайн-Бар не е открит в кръвта на пациентите, което дава съображение да се допусна, че реактивирането евентуално е преходно и се случва по време на острата фаза на COVID-19, изяснява доктор Тимъти Хенрих от Калифорнийския университет.

Според него откритията не потвърждават, че ново активиране на вируса на Епщайн-Бар е предизвикало признаците на пациентите. Но даже и да е по този начин, „ има възможност доста други аргументи за дълъг COVID-19, измежду които... проблеми с имунната система, да зародят " от продължаващата зараза, споделя той.

Специалистът е на мнение, че са нужни незабавни проучвания измежду пациенти от интервала на остра зараза до месеци, даже години по-късно.

Данните от американското изследване са оповестени в електронната библиотека medrxiv, като следва да бъдат тествани от самостоятелни специалисти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР