Вирусът, който причинява COVID-19, заразява директно артериите на сърцето, а

...
Вирусът, който причинява COVID-19, заразява директно артериите на сърцето, а
Коментари Харесай

Учени: Сега знаем как COVID атакува сърцето и увеличава риска от инсулт

Вирусът, който предизвиква COVID-19, заразява непосредствено артериите на сърцето, а рискът от развиване на сърдечни болести и инсулт е по-висок даже при пациенти с леки признаци. 

Учените са забелязали, че съществени сърдечно-съдови проблеми могат да бъдат провокирани от COVID-19, изключително измежду възрастните хора, които имат струпване на мазнини в кръвоносните си съдове. Но в този момент ново изследване разкри за какво и сподели, че SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, непосредствено заразява артериите на сърцето, написа в проучването, оповестено от National Geographic. 

Също по този начин, съгласно изследването, е открито, че вирусът може да оцелее и да пораства в кафези, които образуват плака - струпване на цялостни с мазнини кафези, които стесняват и втвърдяват артериите, което води до атеросклероза. Ако плаката се спука, тя може да блокира притока на кръв и да аргументи инфаркт или инсулт. Инфекцията със SARS-CoV-2 утежнява обстановката, като възпалява плаката и усилва възможностите тя да се счупи. 

Това може да изясни дълготрайните сърдечно-съдови резултати, следени при някои, в случай че не и при всички, пациенти с COVID-19. Вече е открито, че вирусът SARS-CoV-2 заразява доста органи отвън дихателната система. Но до момента не е потвърдено, че нападна артериите.

" Никой не е проучвал в действителност дали има директно влияние на вируса върху артериалната стена ", споделя Киара Джанарели, кардиолог от " NYU Langone Health "  в Ню Йорк, която управлява изследването. Джанарели разкрива, че екипът й е разкрил вирусна РНК - генетичния материал на вируса - в коронарните артерии. " Не бихте очаквали да видите това няколко месеца откакто сте се възстановили от Коронавирус ", изяснява кардиологът. 

Все повече доказателства демонстрират, че SARS-CoV-2 не е единствено респираторен вирус, само че може да засегне и сърцето и доста други органи, споделя Зияд Ал-Али, клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. 

Изследването на Ал-Али сподели, че рискът от развиване на сърдечни и сърдечно-съдови болести, в това число сърдечна непълнота, инсулт, погрешен сърдечен темп, сърдечен арест и кръвни съсиреци, се усилва два до пет пъти в границите на една година след COVID-19, даже когато лицето не е било прието в болница.

" Това значимо изследване свързва непосредствено, за първи път, вируса SARS-CoV-2 с възпалението на атеросклеротичната плака ", споделя Хараламбос Антониадес, началник на катедрата по сърдечно-съдова медицина в Оксфордския университет във Англия. 

Вирусът провокира инфектиране в плаката. Скорошно изследване на повече от 800 000 души, ръководено от Фабио Анджели, кардиолог от Университета на Инсубрия във Варезе, Италия, сподели, че пациентите с COVID-19 развиват високо кръвно налягане два пъти по-често от останалите. Още по-притеснителен е фактът, че рискът от сърдечни болести може да се усили и при пациенти, които са имали единствено леки признаци на Коронавирус. 

" Видях пациентка, която в този момент има дефибрилатор, и тя даже нямаше тежко заболяване ", споделя Бърнард Герш, кардиолог в клиниката Майо в Рочестър, Минесота. 

" Първоначалното изобретение на това изследване е, че вирусът е " безапелационно "  открит в плака в коронарната артерия ", споделя Хуан Карлос Каски, сърдечно-съдов експерт в Лондонския университет " Сейнт Джордж ", който не е взел участие в изследването. 

Екипът на NYU откри, че в артериите вирусът колонизира най-вече бели кръвни кафези, наречени макрофаги. Макрофагите са имунни кафези, които са мобилизирани да се борят с зараза, само че същите кафези също всмукват непотребните мазнини - в това число холестерол - от кръвта. Когато макрофагите се натоварят с прекалено много мазнини, те се трансформират в пенести кафези, което може да усили образуването на плаки. 

За да потвърдят, че вирусът в действителност заразява и пораства в клетките на кръвоносните съдове, учените са получили кафези от артерии и плаки - в това число макрофаги и пенести кафези - от здрави доброволци. След това те култивирали тези кафези в лабораторията и ги заразили със SARS-CoV-2. 

Джанарели откри, че макар че вирусът заразява макрофагите с по-висока скорост от другите артериални кафези, той не се репликира в тях, с цел да образува нови инфекциозни частици. Но когато макрофагите бяха натоварени с холестерол и се трансфораха в пенести кафези, вирусът съумя да пораства, да се възпроизвежда и да оцелее по-дълго. 

Тези резултати също удостоверяват предходни отчети, че измерването на възпалението в стената на кръвоносните съдове може да диагностицира степента на дълготрайните сърдечно-съдови затруднения след COVID-19, споделя Антониадес.

Това изследване проучва единствено 27 проби от осем умряли възрастни пациенти, всички от които към този момент са имали коронарна болест на сърцето и са били инфектирани с истинските варианти на вируса. Следователно резултатите от това изследване не се отнасят безусловно за по-млади хора без коронарна болест или към новите разновидности на вируса, които предизвикват малко по-леко заболяване, допълва Анджели.

Експертите предлагат пациентите с Коронавирус да наблюдават за всяка нова поява на зной при изпитание, дискомфорт в гърдите, нормално при изпитание, сърцетуптене, загуба на схващане и да приказват с техния доктор за допустимо сърдечно заболяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР