Вирусът, който причинява COVID-19, може да достигне до спермата, съобщиха

...
Вирусът, който причинява COVID-19, може да достигне до спермата, съобщиха
Коментари Харесай

Откриха коронавирус в спермата на шестима мъже

 Вирусът, който предизвиква COVID-19, може да доближи до спермата, оповестиха китайски откриватели по-късно по обсег проучване, което не преглежда въпроса дали е допустимо предаването по сексуален път, съобщи Асошиейтед прес.

Лекари са разкрили ковид в семенната течност на шестима от 38 мъже, признати в болница с лабораторно доказан COVID-19. Четирима от тях още били доста заболели, а двама се възстановявали.

Съобщението от Общинската болница в Шангкиу, провинция Хънан, е оповестено в Списанието на американската здравна асоциация.

Продължително следене на пациентите не е имало, тъй че не е известно какъв брой дълго вирусът остава в спермата или дали мъжете могат да го предават по време на секс.

Резултатите контрастират с проучване на 34 мъже с COVID-19 в Китай, оповестено предишния месец в сп. " Фертилитет и яловост ". В него американски и китайски експерти не откриха вируса в семенната течност, изследвана сред осмия ден и съвсем три месеца след диагнозата. Съавторът на това проучване доктор Джон Хоталинг от университета на Юта сподели, че в новото изследване са взели участие доста по-болни мъже, в дейна фаза на COVID-19, съобщи Българска телеграфна агенция.

Новият ковид се популяризира най-вече с пръски от кашлицата на инфектираните. Някои проучвания обаче оповестиха, че той е открит в кръвта, изпражненията, сълзите и други флуиди на пациенти.

Данни, че други вируси като ебола и зика могат да се предават по сексуален път, породи подобен въпрос и за ковид.

Хоталинг акцентира, че са нужни спомагателни проучвания за финален отговор.

Американското сдружение за репродуктивно здраве съобщи, че новото проучване не би трябвало да предизвиква паника. За сигурност обаче е целесъобразно мъжете да заобикалят полови контакти, до момента в който не минат 14 дни, без да имат признаци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР