Вирусът, който причинява COVID-19, има повече букви, за да опише

...
Вирусът, който причинява COVID-19, има повече букви, за да опише
Коментари Харесай

Как да разбираме азбучната супа от COVID-19: XBB.1.5, BA.2.86, JN.1

Вирусът, който предизвиква COVID-19, има повече букви, с цел да опише многото си производни, в сравнение с купа азбучна чорба, безапелационни са от CNN.

Омикрон и Делта бяха имената на ковид, които хората бързо научиха и използваха в разгара на пандемията. Но на този стадий множеството хора, които не са учени, евентуално не биха могли да назоват версията на вируса, която ще стане идната преобладаваща по света. (Между другото е JN.1.)

Въпреки че елементарната простуда не получава толкоз доста имена – най-малко не тези, които вършат заглавия – спецификата, с която учените приказват за SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, има значение, тъй като той към момента е подобен проблем.

Вирус като този има доста разнообразни имена, тъй като се трансформира непрестанно и учените се нуждаят от общ език, с цел да приказват за съответна версия, която виждат в избрана общественост или с която работят, с цел да разработят лекувания, ваксини и проби.

„ Вирусът Боб “ или „ Вариантът Сюзън “ евентуално биха били по-лесни за запомняне от BA.2.86, предшественика на JN.1. Но хората, които вземат решение по какъв начин да наименуват инфекциозни заболявания и вируси, желаеха да избягат от остарялата традиция да се наименува вирус за животното, в което първо е секвениран, както при вируса, прочут преди като маймунска шарка, или за мястото, където е открит, сходно на хеморагичната тресчица, наречена Марбургски вирус, кръстен на западногерманския град Марбург ан дер Лан.

През 2015 година Световната здравна организация реши, че назоваването на нова човешка инфекциозна болест за човек, място или нещо може да бъде стигматизиращо и да има непредвидени негативни последствия. Например, когато вирус H1N1, който болести свине, птици и хора, беше наименуван „ свински грип “ през грипния сезон 2009-10 година, продажбите на свинско месо в Съединени американски щати понижиха и стотици хиляди свине бяха излишно убити тук-там като Египет даже макар че вирусът не се популяризира посредством ястие на свинско месо.

Вирусът, който предизвиква COVID-19, стартира като ковид Ухан, защото заболяването беше разпозната за първи път в Ухан, Китай, през февруари 2020 година Международният комитет по таксономия на вирусите го назова SARS-CoV-2, редуциране за „ тежък изострен респираторен синдром ковид 2. " Екипът избра името, тъй като макар че новият вирус е друг, той е генетично обвързван с ковид, който аргументи експлоадирането на SARS през 2003 година

СЗО искаше да го назова „ вирусът, виновен за COVID-19 “, защото по това време излиза наяве, че потреблението на името SARS „ може да има непредвидени последствия “ и да сътвори „ непотребен боязън на някои популации, изключително в Азия, която беше най-силно наранена от експлоадирането на SARS през 2003 година СЗО назова заболяването, породена от вируса COVID-19, което е редуциране за „ коронавирусна болест на 2019 година “, годината, в която е открита за първи път.

Но защото учените би трябвало да приказват съответно за потомството на вируса и защото вирусите се трансформират бързо, най-малко в човешки времеви рамки, може да има доста повече имена.

През март 2020 година учените, които секвенираха генома на вируса, с цел да схванат по какъв начин се развива, назоваха едни и същи вариации с разнообразни имена според от лабораторията. Изследователите взеха решение да измислят метод, по който всички да употребяват едни и същи имена, тъй че създадоха система за именуване, наречена Pango или Pangolin, което значи филогенетично заграбване на наименувана линия на световно огнище.

„ Тази система Pangolin беше създадена през 2020 година, когато стана ясно, че Covid ще бъде световен проблем “, сподели доктор Кърт Уилямсън, доцент в отдела по биология в William & Mary.

Вирусите се трансформират толкоз бързо частично, тъй като методът, по който се възпроизвеждат, включва това, което се назовава РНК полимераза. За да направи копие на клетка, човешкото тяло употребява ДНК полимераза, която има, съгласно Уилямсън, в действителност добра функционалност за промяна, която може да ревизира и поправя неточности. РНК полимеразата няма тази дарба за промяна, тъй че прави неточности доста по-често и генерира доста по-големи вариации по-бързо по отношение на човешкия времеви период.

Другият метод, по който вирусите се трансформират, включва родословия, група от тясно свързани вируси с общ предшественик. Когато двете линии инфектират една клетка по едно и също време, РНК полимеразата може да направи нещо, наречено „ превключване на образец “, до момента в който копира един вирусен геном, с цел да сътвори нов вирус.

„ По принцип може да превключва сред потреблението на един вирус, с цел да направи копие и по-късно да превключи към генома на другата версия на вируса, с цел да приключи основаването на копие, което е в действителност необичайно, само че това води до това, което се назовава рекомбинантно “, сподели Уилямсън.

„ Вие главно сте взели характерности на два разнообразни вируса и ги комбинирате в този момент в едно поколение, което може, когато копира своя геном, да прави копия с тази нова композиция. Това основава проблеми с следенето на всички разнообразни версии.

В началото на пандемията имаше единствено две съществени линии на SARS-CoV-2: A и B. Когато тези линии мутираха, Pango наименува всяка подлиния, термин, употребен за установяване на линия, защото се отнася до това да бъдеш директен потомък на родителска линия. B.1.1.7, да вземем за пример, е седмият вид на подварианта B.1.1, който беше първият подвариант на B.1.

След това в последна сметка се появиха C и D и по този начин нататък , до момента в който вирусът продължава да основава нови разновидности посредством дрейфови разновидности, неточност при прекопирване и рекомбинация посредством превключване на шаблони.

„ За да могат учените да приказват между тях, ние използваме този несъмнено антисекси, само че акуратен метод да приказваме за това. Кой вид от коя линия? В A линия ли е? B линия ли е? C потекло ли е? И по този начин нататък. И тогава, когато имате като X, като XBB.1.5, X значи, че това е рекомбинант, ” сподели Уилямсън.

През май 2021 година, с цел да се отърве от стигмата да наименува гибелен вирус за обещано място и да се отърве от „ тромавостта “, СЗО излезе с по-проста система от гръцки букви, с цел да назове някои от разновидностите. Той не размени Pango или други научни системи за именуване, нужни за по-специфични връзки сред учени, само че ще употребява тези нови обозначения единствено за разновидности, които са доста разнообразни от оригинала и които съставляват друг тип опасност за публичното здраве - какво организацията назова разновидности на интерес или разновидности на безпокойствие. „ Вариантът Kent “ или B.1.1.7 беше преименуван на Alpha. B.1.617.2, разпознат за първи път в Индия, стана Делта и така нататък

СЗО трябваше да направи разлика сред варианта Delta и Omicron , защото разликите във вируса бяха толкоз трагични, че се отразяваха на държанието му, а имунната ни система едвам разпознаваше новата версия на вируса, което докара до нови талази от инфекции, хоспитализации и смъртни случаи. СЗО трябваше да може да приказва за тези разлики.

По това време имаше и втори вариант Omicron, BA.2, с десетки нови генни разновидности, за които някои твърдяха, че заслужават лична гръцка писмен знак. Но това по този начин и не се случи. Вместо това СЗО сътвори нова категория подварианти на Omicron под наблюдаване, с цел да уведоми хората в региона на публичното опазване на здравето кои от страничните резултати би трябвало да бъдат следени.

Учените употребяват и други системи за подредба, с цел да опишат приликите и разликите сред вирусите, които учат.

Има и Nextclade, инструмент, употребен за систематизиране на вирусни последователности съгласно това по какъв начин са генетично свързани. Не всяка версия на вируса получава своя лична група, само че членовете на група ще споделят сходни характерности заради общ генезис. Тази система употребява двуцифрена година, последвана от писмен знак, дадена по реда на заграбване за тази година, тъй че 22A е първият клас през 2022 година, да вземем за пример.

„ Въпреки че имаме нещо, което звучи някак тромаво за обществеността, това разрешава на учените да знаят тъкмо какво приказва другият човек, когато употребяват тази система за връзка, и това е значимо “, сподели Уилямсън.

Но има толкоз доста вариации, сподели той, че полемиката продължава за установяването на нови правила, които да създадат наименуването по-просто. Системата за именуване може също да се промени просто тъй като има толкоз доста разновидности, че ще изискват прекалено много букви, което прави нещата прекомерно комплицирани даже за учените, с цел да ги запомнят.

Въпреки че необятната общност не би трябвало да се тревожи за това равнище на специфика на COVID-19, споделя Уилямсън, членовете на обществеността биха могли да създадат своята роля, с цел да улеснят нещата, като понижат разпространяването на ковид и броя на новите разновидности.

Заедно с приемането на ваксина срещу COVID-19, „ елементарни неща, които хората могат да вършат като миене на ръцете, носене на маска към високорискови хора или в случай че не се чувствате добре, останете у дома. Това са неща на много ниско равнище, които всички имаме властта да вършим “, сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР