Виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, когото наричат „Българският Паганини“ заради

...
Виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, когото наричат „Българският Паганини“ заради
Коментари Харесай

„Варненско лято“ ще продължи 4 сезона

Виртуозният цигулар проф. Марио Хосен, който назовават „Българският Паганини“ поради безапелационната му популярност в международните концертни зали, е новият артистичен шеф на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

„ Благодаря на община Варна за поканата. Истински съм благополучен, че с един превъзходен екип ще работим, с цел да потвърдим престижа на един от най-старите фестивали освен в България, само че и в Европа. Твърдо ще стъпим върху традициите, които са сложени в продължение на десетилетия от хора, които са давали сила и сърце за този фестивал. Нашата упоритост е той да се нарежда в международното културно пространство по този начин, както заслужава. Ние ще се опитаме да потвърдим, че България е атрактивна дестинация и за културен туризъм “, съобщи проф. Марио Хосен при първото му публично показване във Варна.

„ Ако фестивалът в миналото е бил основан за лятно забавление, то в този момент той обгръща много необятен диапазон от време, с одобрените шест модула, съобщи зам.-кметът Коста Базитов, който уточни, че новият артдиректор живее от 20 години във Виена, само че си остава същински огромен българин. Маестрото анонсира богатата стратегия на 93-то издание на „ Варненско лято “, която продължава близо 4 сезона, тъй като по думите му „музиката няма времеви измерения, по тази причина е вечна“.

Старт на Международния музикален фестивал ще даде концертът на Виенския камерен оркестър на 24 март, диригент на който ще бъде виртуозният цигулар. Изпълненията включват определени произведения от Франческо Джеминиани, Франц Йозеф Хайдн, Отторино Респиги, Едвард Григ и Николо Паганини.

Проф.Марио Хосен подчертава върху присъединяване в програмата на фестивала на своя идол проф.Минчо Минчев, който е повлиял най-вече в детството му да се посвети на музиката и цигулката. От 6 до 12 юли проф.Минчев ще води майсторски клас в Националното учебно заведение по изкуства“Добри Христов“.

Програмата на фестивала предлага още симфонична и камерна музика, Международна лятна академия, Музикална лаборатория, ренесансова и барокова музика, опера и балет, Кросоувър – музикални планове на границата с класиката, стратегия Интермецо взаимно с Международния сценичен фестивал „ Варненско лято “, цикъл просветителни концерти „ Варненско лято за деца “ и съпътстваща стратегия – изложения, филми, конференции и други

Три опери, два мюзикъла, един балет и един концерт-проект пък ще чакаме в Летния спектакъл, анонсира шефът на Театрално-музикален продуцентски център Даниела Димова. Станалата към този момент традиция да се показва най-малко едно малко играно заглавие, тази година продължава. В 93-тото издание изборът е паднал на операта на съветския композитор А.П.Бородин „ Княз Игор “. С нея уредниците се надяват да привлекат многочислената съветска аудитория във Варна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР