Виртуалната реалност може да помогне на хората да видят изпълнението

...
Виртуалната реалност може да помогне на хората да видят изпълнението
Коментари Харесай

Да се изправиш срещу страховете си в терапия с виртуална реалност

Виртуалната действителност може да помогне на хората да видят осъществяването на обичаната си група, да излизат с другари или да релаксират на плажа, без да напущат дома си.    Тя също по този начин може да окаже поддръжка на хора, страхуващи се от обществени изяви, да приказват пред навалица или да се върнат още веднъж във военната зона, с цел да преборят травматични мемоари в името на психологичното си здраве.   Болници и академични клиники от години оказват помощ на хора с посттравматично разстройство и уплахи, като употребяват виртуална действителност, с цел да ги потопят в симулации, които им оказват помощ да се оправят с разнообразни проблеми. Това е виртуална версия на дългогодишната техника, наречена експозиционна терапия, при която хората се изправят пред мемоари или страхове, като да вземем за пример да видят паяци или да се качат в асансьор (в наличието на терапевт), с цел да преодолеят възприятието, че са под опасност, споделя The Wall Street Journal.   Наличните виртуални сюжети за подобен вид лечения обаче към момента са стеснен брой и доста пациенти би трябвало вървят в профилирана клиника за такава грижа. Сега откривателите се стремят да създадат основаната на VR терапия по-персонализирана и да я вкарат в домовете на хората.   „ Това е инструмент, който може да бъде доста мощен за работата на терапевтите “, споделя Дебора Бейдел, шеф на изследователска клиника за посттравматично стресово разстройство в Университета на Централна Флорида.   Клиниката на доктор Бейдел употребява основана на VR стратегия, наречена Bravemind, която включва 14 сюжета, разрастващи се в Ирак и Афганистан, за лекуване на ветерани, които са били в тези страни по време на войните на Съединени американски щати там.    Терапевтите могат да поправят времето на деня и заобикалящия махленски пейзаж въз основа на насоките на пациента и да изпращат миризми на дизелово гориво и горяща гума, носещи се към пациента благодарение на вентилатор.   През годините пациентите са желали сюжети, с които доктор Бейдел не разполага, от плувен басейн до стаите на гимназия в Паркланд, Флорида, където стрелец умъртви 17 души през 2018 година, споделя WSJ.   Д-р Бейдел и нейните сътрудници теглят изображения на здания, хора или коли от интернет и вършат свои лични подиуми, които програмистите да възпроизведат в нови симулации. Тя и нейният екип възнамеряват да разработят услуга, която ще сътвори VR сюжети за други клиники.   Интересът към виртуалната действителност за лекуване на психически разстройства датира от 90-те години на предишния век, когато откривателите откриват, че лечението с експозиция, употребяваща симулация, може да помогне на студенти, които се опасяват от високото. По-късно психолози в Ню Йорк я употребяват, с цел да оказват помощ на пациенти с посттравматично стресово разстройство след офанзивата на 11 септември против Световния търговски център.  

Терапията с виртуална действителност за уплахи, тревога и посттравматично разстройство може да помогне за облекчение на признаците и работи толкоз добре, колкото и други техники, в това число обичайната терапия с експозиция, сочат изследвания. Виртуалната действителност може да има преимущества, в това число лекуване на пациенти в по-безопасна среда.
„ Много по-лесно е да се умножат VR очилата, в сравнение с доставчиците на психологично здраве “, споделя Ан Бейли, шеф по клинични механически нововъведения към Департамента по въпросите на ветераните.
Екипът на VA Immersive на доктор Бейли стартира пилотен план за изпращане на сетове за виртуална действителност в домовете на ветерани в границите на осемседмичен курс за справяне с хроничната контузия. Компании като XRHealth и BehaVR оферират лекуване с виртуална действителност вкъщи и в клиники на пациенти с проблеми като стрес, тревога и агорафобия.     Изкуственият разсъдък може да помогне по-бързо и на ниска цена да се създадат повече сюжети и по-добри графики, споделят компании и откриватели. В даден миг терапевтите или откривателите могат да изискат смяна в симулацията и изкуственият разсъдък ще може да я актуализира на място, споделя Еран Ор, създател и основен изпълнителен шеф на XRHealth.    В Queen’s University Belfast в Обединеното кралство Пол Бест основава повече персонални сюжети за виртуална действителност евтино. Екипът му възнамерява да изтегли архивни новинарски фрагменти, с цел да пресъздадат исторически събития, случили се в Ирландия, с цел да лекуват хора, които са развили посттравматично стресово разстройство поради насилието там.   Албърт Рицо, шеф за здравна виртуална действителност в Университета на Южна Калифорния, който създава Bravemind през 2003 година, споделя, че откриватели в Украйна актуализират софтуера на продукта, с цел да го създадат подобаващ за бойци и цивилни там.   Разбира се, когато пациент се сблъсква с травматично събитие, терапевтът би трябвало да участва най-малко виртуално, изяснява доктор Рицо. „ Никога не бих споделил на някой с посттравматично стресово разстройство да изтегли тази софтуерна стратегия и да се върне след месец “, прибавя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР