Винтидж дизайнерски дамски чанти, характерните за 90-те години широки дънкови

...
Винтидж дизайнерски дамски чанти, характерните за 90-те години широки дънкови
Коментари Харесай

Как поколението Z направи дрехите втора употреба модерни

Винтидж дизайнерски дамски чанти, присъщите за 90-те години необятни дънкови якета, тесни дънки с ниска талия, познати от музикалните клипове на MTV, велурен спортен екип с надпис Juicy. Ако в дрешника на младежа има всички тези облекла и аксесоари, това значи единствено едно - че прекарва значително време в магазините за втора ръка, търсейки най-хубавите находки.

Eдна трета от хората в България постоянно купуват облекла, обувки и аксесоари втора ръка, а 40% от младежите пазарят облекла втора употреба най-малко един път месечно. Това демонстрират данни от национално представително изследване, за което онлайн магазинът Remix, предлагащ облекла втора ръка, заяви през 2022 година Изследването е направено през същата година от организация " Кантар " по поръчка на онлайн магазина. Според него:

Половината от потребителите към този момент осъзнават вредите за природата от производството на нови облекла.

Въпреки това близо една четвърт от купуващите втора ръка изхвърлят неупотребявани или малко носени облекла на боклука, а 29% признават, че ги държат в дрешниците си.

Глобалният пазар на втора ръка се чака да нарасне три пъти по-бързо от общия световен пазар на облекло до 2027 година, воден от потребителите от потомство Z (родените сред 1997 и 2012 г.) - това оповестява профилираното издание " Вог бизнес ", като се базира на онлайн платформата за втора ръка Thredup.

Една от аргументите за това е следващата онлайн хармония, която поколението Z идеализира. В " ТикТок " и " Инстаграм " онлайн естетиките задават стилните трендове и демонстрират избран метод на живот. Модни и начин на живот инфлуенсъри дават препоръки за това по какъв начин да се сътвори капсулен дрешник, демонстрират утринни и вечерни рутини за грижа за кожата, видеа с нови придобивки. Ако преди те включваха единствено нови облекла, козметични артикули и аксесоари, то основателите към този момент снимат влогове, в които демонстрират на своята публика цялостното прекарване към извършването на покупки на облекла втора ръка - кои са магазините, в които пазарят, находките, които откриват и хрумвания за тоалети.

" Трябва да се преодолее стигмата за извършването на покупки от магазини за облекла втора ръка. Масово хората считат, че в тези магазини облеклата са със забележки, че са грозни, а дизайните са остарели. Това въобще не е по този начин - там се намират безусловно неповторими и неповторими неща ", споделя за " Дневник " Теодора Димитрова (21 г.). Тя има канал с 30 хиляди почитатели в " ТикТок ", където е позната като smokhei. По думите ѝ огромният плюс на втората ръка е, че обезпечава налични цени.

Обяснява, че ползата ѝ към облеклата втора ръка поражда още като дете, когато обикаля магазините със своята баба. " Модната промишленост е един от най-големите замърсители. Изхвърлят се тонове облекла всяка година, а те не са основани да се носят по няколко пъти ", добавя тя.

В поредицата си от видеа Thrifting vlog Димитрова демонстрира на аудиторията си какви облекла и аксесоари намира в разнообразни магазини в Пловдив, където живее. Пътува до Карлово, Казанлък, Асеновград, Стара Загора с една цел - да покаже какво оферират магазините за втора ръка там.

Видеата " Втори използва, които би трябвало да посетите в Пловдив ", " Втори използва в Пловдив tour ", " Елате с мен на thrift shopping " събират десетки хиляди гледания.

В " Инстаграм " тя има и страница, където продава облекла, които към този момент не носи. " В началото породи като занимание, само че по-късно видях, че мога да го монетизирам ", споделя Димитрова. По думите й трендът с извършването на покупки от магазини втора употреба става все по-популярен.

Според Aesthetics Wiki - онлайн общественост за онлайн и офлайн естетики, thriftcore e хармония за облекла, аксесоари предмети втора ръка, въодушевена от интервала сред 60-те и 90-те години на предишния век. Thriftcore модата включва тъмни облекла, ризи, уголемени якета, дънки с необятни крачоли и тениски на музикални групи.

Характерните групи за тази хармония са " Бийтълс ", " Нирвана ", " Металика ", " Лед Цепелин ". Грамофонни плочи и фотоси в обществените мрежи на музиканти от тези години също са образци за thriftcore естетиката.

Преглед на данните в " ТикТок " демонстрира, че наличието с хаштаг #thriftwithme има 2.4 милиарда гледания, а това с #thriftcore - 5.6 млн.

Поколението Z се вълнува от екологични тематики, което дава пояснение за засиления интерес към устойчивата мода. Трендът в обществените мрежи с облеклата втора употреба може да се обвърже с нашумелия в последната година Old money жанр или " тихият разкош ". Този жанр допуска носенето на изчистени скъпи облекла от качествени материи, които се съчетават елементарно, а с тях се основава капсулен или минималистичен дрешник. По този метод представителите на поколението Z могат да си купят облекла и аксесоари от висок клас марки, които другояче не биха си разрешили.

" Във всяка възрастова демографска група виждаме потребителите да вършат по-малко, само че по-скъпи покупки ", споделя Саша Шкода, старши шеф мърчандайзинг в американския уебсайт за препродажба The RealReal, пред " Вог ". " По-конкретно за поколението Z, които са насочени към стабилно развиване, виждаме по какъв начин това мислене се сблъсква с актуалните несигурни стопански времена. Потребителите се усещат по-удобно да влагат в добре направени продукти, които устоят тестването на времето. "

Пазаруването във физически или онлайн магазини за втора ръка не са единственият метод за сдобиване с нови фешън находки. Организират се от ден на ден събития за замяна на облекла.

На 24 ноември, когато се организира акцията " Черен петък ", еко организациите " За земята " и Българска фондация " Биоразнообразие " проведоха различно събитие - " Не тъкмо Черен петък ". Акцент от самодейността е базар за замяна на облекла.

" Посланието, което желаеме да отправим, е апел за понижаване на потреблението ", споделя пред " Дневник " Гергана Вълчева, информационен специалист от " За Земята ". Разказва, че на събитието са участвали повече младежи, в сравнение с са предполагали. Участниците не се познават, само че се събират дружно, с цел да разменят облеклата си. Вълчева отбелязва, че потреблението на облекла втора ръка също би трябвало да бъде рационална, без значение, че облеклата са към този момент употребени, те също стават боклук и процесът се обезсмисля.

Теодора Димитрова добавя, че тя също е направила опит да провежда събитие за замяна на облекла. " Платформите ми към момента не са задоволително развити и събитието не съумя да доближи до доста хора, събрахме се дребен кръг от непознати ", споделя тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР