Винопроизводителите доста време сме в труден период - откакто започна

...
Винопроизводителите доста време сме в труден период - откакто започна
Коментари Харесай

Винопроизводители не увеличават рязко цените въпреки инфлацията

" Винопроизводителите много време сме в сложен интервал - откогато стартира Covid пандемията, до ден сегашен. Най-трудно ни беше, когато заведенията затвориха, тъй като огромна част от продукцията си продаваме там. След като отвориха още веднъж, се притесняваха да поръчват в огромни количества, до момента не се е възвърнало потреблението. Имаме малко нарастване в износа, само че ситуацията остава съществено ", съобщи Елизабет Портева от Българската асоциация на самостоятелните лозаро-винари в студиото на " Директно ".

Тя акцентира, че макар инфлацията винопроизводителите не са си разрешили да вдигнат цените с 30%. 

" В същото време всички консумативи нарастнаха не с 30%, а с доста повече. С месеци чакаме доставки, има липса на коркови тапи, бутилки - чакахме по 3-4 месеца, без да е ясно дали ще ги получим, което затрудни производството и реализацията. Страх ни е да увеличим цената на своята продукция с 30%. Ако би трябвало да я вдигнем с толкоз, колкото и другите артикули, ще стане съвсем непродаваемо. Виното не е от главните наложителни разноски ", уточни Портева.

Износът е ориентиран основно към Западна Европа, а Русия от дълго време не е евентуален пазар на българските винопроизводители.

" Все повече запитвания има за Изток, а още от преди войната множеството избираха да не търгуват с Русия. Там се търсят по-големи количества, по-евтини виновност, там обичат по-сладките ", изясни аргументите Портева. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР