Вино отлежава под вода в Хърватия. Посетителите на винарната дори

...
Вино отлежава под вода в Хърватия. Посетителите на винарната дори
Коментари Харесай

Сомелиерско новаторство: Вино отлежава под вода в Хърватия

Вино отлежава под вода в Хърватия. Посетителите на винарната даже могат да се гмурнат и сами да извадят бутилката, която да изпият.

Водите на Адриатика край полуостров Пелещац. Именно тук отлежава виното, създадено от Иво Сегович и сътрудник му. През 2009 година, като на смешка, двамата вземат решение да приберат няколко бутилки на 20 метра под водата. Условията са положителни за отлежаване на вино, изключително на алено, тъй като температурата е непрекъсната целогодишно - към 15 градуса. Идеята се оказва работеща, само че се явяват два казуса - корковите тапи пропущат и светлината се оказва повече от нужното. Специален корк и затваряне на бутилките с восък вземат решение първия.
Иво Сегович, производител на вино: След като опитахме виното стана ясно, че то е доста по-добро в сравнение с това, което отлежава в нашата маза. Оставаше да решим казуса със светлината. Обмисляхме разновидности по какъв начин да съхраняваме виното под вода, само че и на мрачно, тъй като на 20 м към момента е ярко. Така се стигна до концепцията с амфорите.


А това е решението на втория проблем. Иво и компания складират бутилките в амфори, а те са в специфични железни решетки. Така виното престоява най-малко две години. А това безспорно усъвършенства качеството му, изясняват сомелиерите. Дарко Дабич съпоставя виновността от избата - като едното е отлежавало под вода, а другото - по класическа технология.
Дарко Дабич, сомелиер: Основната разлика сред тези виновност, която се дължи на процеса на стареенето е, че това в амфората е доста по-обло, по-меко и безпрепятствено.


Следващата огромна стъпка за компанията е приключението, наречено " Гмурни се и избери " - гостите на винарската маза ще имат опция сами да вадят бутилките си. А Иво и компания имат упоритостта да стартират да изнасят вино в останалите елементи на Европейски Съюз и Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР