Виненият туризъм става все по-популярен в пловдивското село Брестовица. За

...
Виненият туризъм става все по-популярен в пловдивското село Брестовица. За
Коментари Харесай

Виненият туризъм става все по-популярен в пловдивското село Брестовица

Виненият туризъм става все по-популярен в пловдивското село Брестовица. За да се развива сполучливо обаче, би трябвало да се усъвършенства инфраструктурата до обитаемото място. Затова упорстват винопроизводителите от селото.

Пловдив Брестовица, Родопи

В Брестовица има 6 винарски мазета. Наричат селото винарската столица на България.
Елизабет Портева - технолог: Можем да кажем, че сме обитаемото място с най- доста мазета в него, тъй като всяка една маза е на пет минути една от друга в самото село.
Елизабет е технолог в една от дребните винарски мазета, основана в средата на предишния век. В селото главно се залага на сорта Рубин.
Елизабет Портева - технолог: Това е българският вид, който е основан от български професор през 50- те години и насажденията са направени в нашето село.
Единственото място в страната, в което се организира ритуално вино е точно в Брестовица.
Елизабет Портева - технолог: Защото се прави по остарелия български бит, всички сме облечени в национални носии, има гайда и барабан, постоянно се случва по пълнолуние, посрещаме изгрева на самото лозе. След това почваме да го берем, идваме в избата, ронкаме го на ръце, зрънце по зрънце и по-късно няколко девойки го мачкаме с крайници.
В селото регистрират засилен интерес към винения туризъм.
Елизабет Портева - технолог: Трябва малко да се усъвършенства инфраструктурата в самото село да бъде подобаваща за посрещане на туристи, да има табели, обозначения.
Най-големият празник в Брестовица е 14 февруари. На този ден избите отварят порти, с цел да може всеки да опита от техните виновност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР