Вината за прекратяването на съществуването на Договора за ликвидация на

...
Вината за прекратяването на съществуването на Договора за ликвидация на
Коментари Харесай

Москва: Вината за прекратяването на съществуването на ДРСМО е изцяло на Вашингтон

Вината за прекратяването на съществуването на Договора за разпродажба на ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО) е напълно на Вашингтон. Това съобщи в понеделник на брифинг заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, представен от ТАСС.
„ Вината за това (прекратяване на съществуването на ДРСМО) е напълно на американската страна. Именно Съединени американски щати станаха гробокопачи на контракта. Те стартираха и приключиха процедурата по излизане от него. Междувременно Русия поредно и до последния миг се обявяваше за неговото опазване. Съответно, изказванията, каквито вършат някои задгранични публични лица, както и обособени медии, че сякаш нашата страна също е излязла от контракта и споделя отговорността с американците, са безусловно неточни “, съобщи той.
„ Напротив, Русия направи всичко допустимо за спасяването на ДРСМО “ , акцентира Рябков.
По думите на дипломата, решението на Съединени американски щати да унищожават контракта е нанесло тежък удар по създаваната с десетилетия система за надзор над въоръженията. „ Неизбежни са далекоидущите последици за всички архитектури на интернационалната сигурност “, добави заместник-външният министър на Русия.
Вашингтон по този начин и не е подхванал дейности за премахване на нарушаванията на своите отговорности по ДРСМО, съобщи Рябков.
„ Всъщност, точно Съединени американски щати по този начин и не започнаха дейности за премахване на техните нарушавания по контракта “, съобщи той.
Както посочи Рябков, преди всичко става въпрос за разполагане на сушата на пускови установки Mk-41, с които могат да се изстрелват ударни крилати ракети, което е неразрешено от контракта. „ Не бе изработен никакъв прогрес и по по този начин наречените ракети-мишени, изстрелвани от американците от земята за тестване на своята система за ПРО (противоракетна отбрана), само че аналогични по характерности с балистическите РСМД. Същото се отнася и за потреблението от Пентагона на ударни безпилотни летателни апарати (БПЛА), които напълно попадат под съдържащото се в контракта определение „ крилата ракета с наземно базиране “, уточни заместник-министърът.
Всички последващи стъпки в региона на контрола върху оръжията би трябвало да се вземат поради, в това число нуклеарните и ракетните благоприятни условия на Франция и Англия, сподели Рябков.
„ Със сигурност при всички по-нататъшни стъпки в региона на ядрено-ракетния надзор, при разискването на вероятностите за разнообразни формати на договаряния, някои вероятни хипотетични съглашения, ние ще настояваме в този развой да се вземат поради съответните капацитети на Франция и Англия “. - сподели дипломатът, отговаряйки на съответния въпрос на публицистите.
Според Рябков, известията, че Париж и Лондон не натрупат сили и средства и са ги нормализирали на някакво равнище, не трансформират съветската позиция, защото със сключването на СТАРТ-3 през 2010 година Русия на практика е стигнала до границата, „ след която всевъзможни бъдещи стъпки в тази сфера са вероятни единствено като се вземат поради всички фактори, влияещи на стратегическата непоклатимост и капацитетите на всички страни, които разполагат със съответстващите благоприятни условия “ в ракетно-ядрената сфера.
Участието на Китай в системата на надзор над въоръженията
Съединени американски щати би трябвало да отговорят на въпроса за присъединяване на Китай в новата система за надзор на оръжията, сподели Рябков, отговаряйки на въпроса дали е допустимо да се подписа ново съглашение за системата за надзор над въоръженията, което да размени ДРСМО на фона на отхвърли на Китай да взе участие в тези договаряния.
„ По отношение на КНР деликатно записваме всички сигнали, които идват от Пекин. Обръщаме внимание на обстоятелството, че китайската страна заема доста безапелационна позиция по този въпрос. Чухме какви желания по този въпрос са изложени във Вашингтон, само че какво да вършим по-нататък с тези желания и какво развиване е допустимо тук - това е въпрос за Вашингтон, който инициира цялата полемика “, сподели Рябков.
Продължаване на разговора с Вашингтон
Руско-американският разговор за надзор върху оръжията би трябвало да бъде удължен, сподели Рябков.
„ Все още сме отворени за пълноправен и констуктивен разговор със Съединени американски щати по тематиката за ДРСМО и други въпроси на стратегическата непоклатимост на основата на взаимно почитание и взаимно отчитане на ползите “, съобщи дипломатът. „ Възобновеният на 17 юли в Женева в междуведомствен формат руско-американски консултационен развой по проблемите на контрола над въоръженията с акцент върху техния ракетно-ядрен съставен елемент би трябвало да бъде удължен “.
Обсъждане на по-широко съглашение
Русия, означи Рябков, е подготвена да разиска сключването на по-широко съглашение за нуклеарните оръжия, само че прикани за отвод от лозунгите и разговаряне всъщност.
„ Що се отнася до предлагането за подписване на по-широко съглашение, ние сме подготвени за разговора и в никакъв случай не го отхвърляме, само че с цел да бъде разговорът значителен, би трябвало да приказваме всъщност, а не с лозунги, както се случва в този момент от американската страна “, акцентира той.
Мерки за сигурност
Рябков сподели още, че Русия ще предприеме изчерпателни ограничения, с цел да обезпечи личната си сигурност по отношение на излизането на Съединени американски щати от ДРСМО.
„ Пред новите закани, подбудени от Съединени американски щати, несъмнено, ще предприемем всеобхватни ограничения, с цел да подсигуряваме личната си сигурност “, сподели той.
Рябков добави, че Русия няма да разположи наземни ракети със междинен и дребен обхват в Европа или други райони, до момента в който там не се появят американски въоръжения от този клас.
" Призоваваме Вашингтон да прояви отговорност и по образеца на Русия да се откаже от разполагането на системи със междинен и по-малък обхват, основани от американците, за които се приказва интензивно в Пентагона “, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия.
Разработването на ракети със междинен обхват в Съединени американски щати
Разработката на ракети със междинен обхват в Съединени американски щати, сподели Рябков, е в напреднал етап, съобщи организация Фокус.
“В Съединени американски щати създаването на нови средства със междинен обхват са в напреднал етап. Номенклатурата на тези средства е известна, тя може да се откри на открити уеб сайтове “, означи той.
Удължаване на СТАРТ
Договорът за стратегическо понижаване на настъпателните въоръженията (СТАРТ-3) може да бъде удължен за по-кратък период, като юридически това е допустимо, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия.
" Би било още по-сериозен удар за интернационалната система за сигурност, в случай че СТАРТ не може да бъде продължен за интервала след 5 февруари 2021 година Подновяването е допустимо освен за пет години, само че и за по-кратък интервал. Правната техника го разрешава “, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР